:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 30, 2023   13:34

0

138

Borelj: Radim na organizaciji dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, izjavio je danas da radi na organizaciji dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine i da očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe. 

Borelj je rekao da je jutros razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom noći, i da je  apelovao na obe strane da deeskaliraju situaciju.  

Šef diplomatije EU je otkrio da je njegov zamenik za bezbednost i odbranu Šarls Fris otišao u Prištinu.

"Moj zamenik Fris je danas na Kosovu. On je tamo, i zajedno sa Euleksom će mi lično odgovarati za situaciju na terenu. Dok sada pričamo, na Kosovu se razgovara o koracima ka deeskalaciji", poručio je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

On očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe.

"EU najsnažnije osuđuje nasilje na severu Kosova koje smo videli prethodnih dana. Nasilne akcije protiv civila, medija, Kfora, pripadnika zakona...To je neprihvatljivo, stvara vrlo opasnu situaciju", rekao je Borelj.

On je kazao da EU čvrsto stoji uz KFOR u očuvanju mira i bezbednosti na KiM.

"Svaka jednostrana akcija se mora izbeći. Apelujemo na obe strane da implementiraju ranije dogovorene sporazume, kako bi se situacija normalizovala. EU očekuje da se u sklopu dijaloga Beograda i Prištine nađe rešenje kojim će se garantovani mir za sve građane", istakao je Borelj i dodao da treba prevazići prošlost.

"Treba prevazići nasleđe prošlosti. Ne smemo priuštiti sebi novi konflikt. Nadam se da će se čuti moj glas, i da će se ljudi ponašati u skladu sa zahtevom", istakao je Borelj.

Izvor: T a n j u g

KiMBorelj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva