:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2023   10:08

0

144

Božović: Sve je spremno za glasanje u Njujorku

U Generalnom konzulatu u Njujorku, jednom od tri biračka mesta u SAD, pravo glasa imaće 330 državljana i građana Srbije, koji su se za to prijavili u zakonom predviđenom roku, a koji će u subotu moći da glasaju za jednu od 18 izbornih lista prijavljenih za učešće na parlamentarnim izborima u Srbiji.

"U Generalnom konzulatu u Njujorku, gde se inače izbori održavaju već sedmi put - od 2007. godine, shodno Zakonu o izborima za narodne poslanike, svi prijavljeni će moći da ostvare biračko pravo i glasaju demokratski, slobodno u skladu sa izbornom voljom. Zato pozivam sve da shodno prijavama i dostavljenim rešenjima RIK iskoriste svoje pravo u subotu, 16. decembra, dan ranije zbog vremenske razlike, i to od 7.00 do 20.00", rekao je generalni konzul Vladimir Božović.

Istakao je da je apsolutno sve spremno, da je stigao birački materijal, sav materijal iz Republičke izborne komisije i da je obrazovan i birački odbor. "Sve je u besprekornom stanju kao što je to predviđeno zakonom i građani mogu da se slobodno, demokratski izjasne i glasaju po savesti", rekao je Božović i podsetio da će biračka mesta biti otvorena i u Ambasadi u Vašingtonu i Generalnom konzulatu u Čikagu.

Prema njegovim rečima, primetno je da broj prijava raste iako je mnogo manji u odnosu na broj srpskih državljana koji žive i borave na konzularnom području. "Nažalost, nakon isteka roka za prijavu mnogi su se javljali želeći da ostvare svoje pravo, međutim zakon je jasan - moguće je izaći na izbore samo uz prethodnu prijavu, a rok je istekao 25. novembra", kazao je on.

Dodao je da u Njujorku skoro pet godina nije bilo generalnog konzula i da će mu jedan od priorita biti taj da Generalni konzulat postane istinski javni servis svih građana i državljana Srbije koji žive ne samo na teritoriji grada i države Njujork, već svih 12 saveznih država istočne obale, uključujući i Porto Riko.

Prema njegovim rečima, cilj je da Generalni konzulat postane istinski javni servis kako bi svi bili na vreme informisani, ne samo o izborima, već i o pravima koje mogu ostvariti sa Srbijom i preko diplomastkop-konzularnog predstavništva. "Želimo da budemo u mnogo bližoj i čvršćoj vezi i komunikaciji sa našim građanima, da postoji međusobna informisanost, da svi dožive Srbiju kao temeljni oslonac za sve njihove, ne samo formalno pravne potrebe, već i suštinske", rekao je on i dodao da im je cilj i da zainteresovanim pomognu i u razvijanju biznisa preko američke i njujorške privredne komore i raznih poslovnih udruženja i asocijacija, koje Generalni konzulat pokriva.

Generalni konzulat, kako kaže, ima mogućnost da otvori mnoge puteve i pravce, da dočeka ne samo studente ili one koji su na obrazovnoj razmeni, već i mlade, da bude njihov istinski servis za prvu informaciju i za prvu pravnu, ekonomsku, biznis podršku i pomoć svake vrste jer je to suština skvakog diplomatsko-konzularnog predstavništva. To je, kako dodaje, posebno važno u Njujorku kao finansijskom i poslovnom centru sveta, gde mnogi dolaze, razvijaju biznise, a gde je Srbija prepoznata, posebno poslednjih nekoliko godina kao zemlja koja poklanja veliku pažnju IT tehnologijama i njihovom razvoju.

Podsetio je da veliki broj američkih kompanija razvijaju poslove u Srbiji i da konzulat želi da bude na usluzi i ljudima koji iz njih dolaze u Njujork.

Božović je najavio i akciju "Prvi put u Srbiji" za našu decu do 16-17 godina koja nikada nisu bila u Srbiji, a zahvaljujući kojoj će tokom raspusta uz pomoć Generalnog konzulata, Ministarstva spoljnih poslova, Vlade Srbije i obrazovnih institucija moći da vide Beograd i Srbiju, posete značajna mesta, upoznaju se sa srpskom sadašnjicom, bogatom kulturom, istorijom i prošlošću, a sve u funkciji očuvanja nacionalnog i duhovnog identiteta, srpskog jezika, ćirilice, pisma, vere.

Kao važnu je ocenio i akciju "Uzmi srpsko državljanstvo" ili "Uzmi srpski pasoš", koju je pokrenuo ambasador Marko Đurić, kojom su olakšane sve procedure apliciranja za srpsko državljanstvo, naravno kao preduslova za dobijanje srpskog pasoša, jer je u interesu Srbije da što veći broj naših sunarodnika ostvari to pravo i dobije srpski pasoš koji nije samo putna isprava, već nacionalni i državni dokument koji im mnogo znači.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva