:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2023   16:51

0

78

Brnabić: Izjava Rota tipičan primer tzv. politike "optužbi u ogledalu"

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je tvit predsednika odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaila Rota u kojem poziva EU i SAD da razmotre svoju strategiju povodom Zapadnog Balkana i Srbije, tipičan primer takozvane politike "optužbi u ogledalu" (AiM).

Brnabić je na tviteru napisala da je po definiciji AiM tehnika podsticanja govora mržnje u kojoj neko lažno pripisuje svojim protivnicima namere koje ima prema sebi.

"Vi u suštini optužujete predsednika Aleksandra Vučića za nacionalizam i mržnju, iako je on bio prvi premijer Srbije koji je ugostio premijera Albanije u poslednjih 68 godina i javno pozvao na 'istorijsko pomirenje' između Srba i Albanaca. To je samo jedna od mnogih stvari koje je uradio u poslednjih 10 godina", navela je Brnabić.

Navodeći da je Rot pozvao EU i SAD da kazne Srbiju, Brnabić je upitala da li zato što je, kako je istakla, Srbija implementirala Briselski sporazum, zato što je podržala regionalnu saradnju, podsetivši na već izgrađen autoput do Severne Makedonije, kao i na izgradnju autoputa do Tirane i Sarajeva.

"To govorite dok sve vreme podržavate Aljbina Kurtija, koji je zapravo stvorio poslednji geto u Evropi u kome se na ljude može pucati, mogu se hapsiti, mučiti i zabranjivati im se pravo glasa, samo zato što su Srbi. Kurtija, koji je u Berlinu rekao da Briselski sporazum ne postoji", rekla je premijerka.

Brnabić je ocenila da je ono što Rot radi zapravo govor mržnje protiv Srbije za stvari koje samo i jedino može pripisati svojim saveznicima. 

"Politika optužbi u ogledalu. Ja (svim srcem) verujem da to niste nameravali da uradite, ali ste upravo to uradili", rekla je Brnabić.

Rot je na Tviteru naveo: "Krajnje je vreme da Evropska unija i Sjedinjene Države razmotre svoju strategiju povodom Zapadnog Balkana i Srbije. Predsednik Vučić podriva vodeće principe Evropske unije i podstiče nacionalizam i mržnju. Ono što nam je stvarno potrebno je hrabro rukovodsto da podstakne pomirenje, vladavinu prava i demokratiju."

Izvor: T a n j u g

BrnabićRotVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva