:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 08, 2021   20:33

0

135

Brnabić: Niko neće ostati nem na izlaganje predsednika Vučića

Premijerka Srbije je ocenila večeras da niko u Savetu bezbednosti UN neće moći da ostane nem na izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodala da je danas težak dan za našu zemlju zbog pritisaka koji će uslediti, a povezani su sa procesima Haškog tribunala.

 

"Vučićevo obraćanje će biti istorijsko i mislim da će u glavama tih ljudi, ako ne u politici, promeniti neke stvari, jer niko neće moći da ostane nem na ono što će predsednik izneti. Srpske žrtve, njihove porodice, nisu doživele zadovoljenje pravde i postale su žrtve drugog reda", kazala je Brnabić za TV Pink i dodala da smatra da će to obraćanje ući u istorijske knjige i udžbenike.

Prema njenim rečima, obraćanje je jako važno i predsedniku Vučiću, jer želi da zaštiti poziciju i integritet Srbije.

"Hoće da da poruku drugačije i bolje budućnosti, ali da ne ostanemo bez odgovora na stvari koje su se dešavale", kaže Brnabić i dodaje da će uz predsednika večeras u Predsedništvu, odakle će se video linkom uključiti u sednicu SB UN-a, biti ona, kao i ministri spoljnih poslova i pravde, Nikola Selaković i Maja Popović.

"Bićemo uz predsednika da se odupremo pritiscima bez straha i bez potrebe da se ulagujemo, jer Srbija zna šta je uradila i može da se ponosi odnosom prema Haškom tribunalu. Nemamo zašto da ćutimo", kazala je Brnabić i dodala da je Srbija isporučila 45 od 46 optuženih za ratne zločine, jer je Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo.

Premijerka navodi i da je ovo težak dan i zbog potvrđene presude Ratku Mladiću, ali i zbog podsećanja da su mnogi iz tog suda izlazili kao slobodni ljudi, čime ne samo da nije zadovoljena pravda mnogobrojnih srpskih žrtava, već se tim ljudima dao alibi.

"Nekako su ti zločini maltene legalizovani što je produbilo jaz među različitim narodima", kaže Brnabić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nastavio je da radi kao i Haški tribunal, kaže Brnabić i dodaje da je Srbija tražila da joj se ustupe neki predmeti, a da je dobila samo jedan predmet, što je inače najmanje od svih drugih zemalja u regionu.

Na konstataciju novinara da su Srbi osuđeni na skoro 1.200 godina zatvora u Hagu, Brnabić kaže da je to strašno, ali i da će Vučić večeras dati neosporiv argument o objektivnosti Haškog tribunala.

Osim objektivnosti, premijerka primećuje i da su uslovi u kojima Srbi služe kazne nehumani.

"To su nehumani uslovi, ispod svih međunarodnih standarda, ne da se porodicama da ih posećuju, a mi čak i ne dobijamo odgovor u slučaju kada je neko odslužio dve trećine kazne pa može na uslovni otpust, da li za to ima mogućnosti", navodi Brnabić.

Premijerka ističe da je u mnogo segmenata jasno pokazano da je pravda u Hagu bila i jeste selektivna.

"Za mene je Haški tribunal poslužio da nas čuva i drži u prošlosti, ali mi moramo da se okrenemo budućnosti", dodaje premijerka.

Ipak, kao pozitivno, premijerka ocenjuje što je predsedniku ukazana velika čast da se večeras obrati mimo protokola, što pokazuje ogromno poštovanje prema njemu.

Izvor: RTV

Ana BrnabićAleksandar VučićHagSavet bezbedenosti UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva