:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2019   15:21

0

175

Brnabić: Tempo otvaranja poglavlja zavisi od EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da tempo kojim će Srbija otvarati poglavlja zavisi od EU, dok je na nama da radimo brže i efikasnije.

Ana Brnabić je, odgovarajući na novinarska pitanja posle posete fabrici JTI u Senti, istakla i da ima još mnogo stvari koje moramo da uradimo, "moramo da radimo mnogo brže, budemo mnogo efikasniji i da ne bežimo od odgovornosti".

"Ali je svakako, takođe, istina da tempo otvaranja poglavlja zavisi od reformi i previranja u okviru same EU i onog što je izazvao Bregzit i što izazivaju diskusije oko internih reformi o samoj EU, podela članica EU za i protiv proširenja", rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da Srbija ima pet spremnih poglavlja. Prethodnom Odluka o otvaranju, otvorena su dva i ostala tri poglavlja.

Mediji su prethodnih dana izveštavali o tome da bi Srbija, do kraja juna i završetka rumunskog predsedavanja EU, mogla da otvori samo jedno pregovaračko poglavlje.

Večernje novosti su, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, prenele da bi to moglo da bude poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge, ali "da ni oko njega nije postignuta konačna saglasnost među državama članicama".

U pregovorima o prijemu Srbije EU od ukupno 35 do sada je otvoreno 16 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

Izvor: Танјуг

Brnabićpoglavlja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva