:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2024   16:08

0

80

Brnabić: Ukrajina nam je prijatelj, računajte na našu pomoć i podršku

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas na otvaranju izložbe fotografija koje prikazuju humanitarnu pomoć koju su EU i Srbija uputile Ukrajini, da ta zemlja može da računa na pomoć i podršku Srbije.

"Nadam se da ćete videti mir u bliskoj budućnosti, a svakako u svakom trenutku računajte na našu pomoć i podršku i da smo tu uz vas kao prijatelji i braća jer nama je Ukrajina prijatelj, a ukrajinski narod - bratski narod", rekla je Brnabić ma otvranju izložbe u EU centru u Beogradu povodom dvogodišnjice od sukoba u Ukrajini.

Kako je dodala, Srbija podržava Ukrajinu na evropskom putu i da je spremna da pomogne na tehničkom nivou.

Istakla je i da će Srbija prihvatiti onoliko ljudi iz Ukrajine koliko god bude potrebno.

"Trudili smo se da pomognemo koliko god možemo u ove dve godine i kroz direktnu finansijsku pomoć od tri miliona evra koje smo donirali za decu Ukrajine i još 1,5 miliona evra za interno raseljene", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je Srbija poslala 14 kamiona pomoći za ukrajinski narod, lekova, filtera za vodu, ćebad i sve drugo što je mogla da nabavi, a donirala je i dva sanitetska vozila.

"Nadam da će brzo doći mir i to mi je najveća želja i nada", rekla je Brnabić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da EU želi da se proces evropskih integracija nastavi i ubrza, između ostalog i na zemlje Zapadnog Balkana.

Žiofre je rekao da je Ukrajina dobila status zemlje kandidata, da su započeti pregovori i da se sada radi na pregovaračkom okviru za Ukrajinu, a to je, kako kaže, deo šireg zamaha koji je podstaknut ratom koji je pokrenula Rusija.

"Imamo nove inicijative koje će pomoći da se njihov put ka članstvu ubrza", rekao je Žiofre.

On je naveo da rat u Ukrajini nije rat zapada protiv istoka već napor da se uspostavi mir nakon napada jedne zemlje na suseda, a da se današnjom izložbom stavlja akcenat na obične ljude koji pate zbog ruske agresije.

"Ova izložba je deo čitavog niza događaja koji smo organizovali sa ambasadom Ukrajine kojima obeležavamo dve godine od sukoba. Obezbedili smo skoro 88 milijardi evra pomoći što finansijske što humanitarne, vojne i nastavićemo da pružamo", rekao je Žiofvre.

Naveo je da je u februaru dogovorena nova tranša vredna 50 miliojardi evra za naredni trogodišnji period.

Žiofre je naveo da u EU danas živi oko četiri miliona Ukrajinaca, a mnogi od njih su, kaže, našli utočište u zemljama članicama EU.

Izložbu čine 22 fotografije, a kako navode u EU centru, Evropska unija, njene države članice i evropske finansijske institucije su do sda obezbedile sveobuhvatnu podršku Ukrajini i njenom narodu u vrednosti od preko 88 milijardi evra, uključujući i pomoć država članica EU koje su obezbedile privremeno utočište za četiri miliona ukrajinskih izbeglica od početka rata.

Na osnovu odluke o pružanju privremene zaštite raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine, Vlada Srbije je u 2022. godini izdvojila oko 98 miliona dinara, a u 2023. godini oko 118 milona dinara. 

Takođe, uputila je donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljenim licima unutar i van Ukrajine, kroz UN sistem i donirala dva sanitetska vozila u vrednosti od 300.000 evra, kao i elektro-energetsku opremu od izuzetnog značaja za podršku ukrajinskom elektro-energetskom sektoru, navode u EU centru.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BrnabićUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva