:

:

TV Most

Foto: PKS

clock

Maj 25, 2019   17:27

0

265

Čadež na KiM: Privreda da pokaže politici šta je budućnost

Čekanje na rešava probleme u regionu iz prošlosti i ne vodi u budućnost, poručili su predsednici privrednih komora Zapadnog Balkana okupljeni u Komorskom investicionom forumu (KIF) u Prištini. Pozvali su vlasti da nastave da razgovaraju.

Predsednik Privredne komore Srbije i predsednik KIF-a Marko Čadež rekao je da su politički odnosi kompleksni i možda teži nego pre 10 godina.

"Veoma je važno da privreda nastavi da razgovara i pokaže politici šta je budućnost, a čekanje nije budućnost", istakao je Čadež i dodao je inovacioni i trening kamp ITK u Prizrenu dobra platforma za povezivanje kompanija u regionu.

"U ovom, budućem regionalnom, startap habu svoje mesto naći će mladi ljudi, koji će ovde realizovati svoje inovativne ideje i praviti proizvode za velike svetske tehnološke kompanije", rekao je Čadež i najavio da će sledeći put doći sa predstavnicima velikih u ovom sektoru, koji će najbolje pomoći u razvoju projekta.

"Dobili smo neispisanu stranicu kvalitetnog papira i, uz nemačku podršku, šansu da na njoj ispišemo udžbenike budućnosti", poručio je Čadež.

Ministar privrednog razvoja u prištinskoj vladi Valdrin Luka kaže da žele da pokažu saradnju privreda Balkana.

"Ovaj inovacioni park je model saradnje, jer želimo u njemu da vidimo kompanije iz celog region. Park je namenjen razvoju kako IT sektora, tako i prehrambene industrije i turizma", kaže Luka.

Čadež je naglasio da su to konkretne stvari kojima privreda regiona pokušava da pokaže put napred.

Predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da i ovim susretom u Prištini članice KIF-a potvrđuju posvećenost razvoju privatnog sektora i unapređenju regionalnih veza.

"Komore su dobar primer konkretne i pragmatične saradnje radi ekonomskog rasta i stvaranja uslova za nova radna mesta, a ovo je način da promovišemo aktivnosti za poslovnu zajednicu i dobijemo političku podršku za naše napore na unapređenju regionalne saradnje", rekao je Rukići.

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski najavio je da će svaka od kompanija na Zapadnom Balkanu u narednih pet godina dobiti paket servisa i proizvoda zajedničke regionalne komore i usluge zajedničkih regionalnih institucija, na čijem uspostavljanju se radi, kao što su arbitraža i kreditni biro.

"Insistiraćemo na zajedničkom sastanku sa premijerima i tražiti da se u roku od dve godine uspostave ministarstva za regionalnu saradnju", rekao je Azevski.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović naglasio je da je privredna saradnja način da se region brže razvija i da se tako pripremi za zajednički cilj, članstvo u EU.

Privrednici žele da sarađuju, unapređuju trgovinske i ekonomske veze, a zahtev vladama država je da to omoguće, rekao je Golubović.

Predsednica Unije komora Albanije Ines Mućostepa ocenila je da je KIF glavni rezultat Berlinskog procesa, a zajedničko predstavljanje privreda na konferenciji sa Fajnenšl tajmsom u Londonu ocenila je kao odličnu priliku da se predstave potencijali regiona.

KIF uskoro, uz austrijsku, nemačku i podršku EU, počinje i realizaciju višegodišnjih projekata koji će omogućiti uvođenje dualnog, i unapređenje stručnog obrazovanja, digitalizaciju privreda i podizanje konkurentnosti kompanija na Zapadnom Balkanu, rečeno je danas.

Kako su predstavnici komora regiona najavili, u sledećih mesec, dva, KIF će u Londonu, 18. juna, u saradnji sa "Fajnenšel tajmsom", predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju pred više od 50 velikih međunarodnih investitora.

Početkom jula, u Poznanju, na Samitu o Zapadnom Balkanu, u okviru Berlinskog procesa, biće i 30 najvećih kompanija regiona, po pet iz svake ekonomije, koje će predstaviti potenicijale i imati priliku za direktan dijalog sa predstavnicima vlada i evropskih institucija.

Na samitu u Poljskoj biće lansirana zajednička platforma za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa evropskim institucijama nadležnim za politike i propise važne privredi, najavljeno je iz Prištine sa sastanka KIF-a.

Izvor: RTS

ČadežKIFPrivredna komora SrbijeKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva