:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Avgust 30, 2022   11:46

0

147

Ćeranić: Počela prijava poslodavaca za program ”Moja prva plata”, prijava nezaposlenih od 3.oktobra

Program „Moja prva plata“ ima za cilj da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova.

Program će omogućiti da se, i u 2022. godini, do 10.000 mladih srednjeg i visokog obrazovanja, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima.

„Što se tiče Nacionalne službe za zapošljavanje Kosova i Metohije, prvo je raspisan javni poziv 22. avgusta 2022. godine, gde će poslodavci sa prostora Kosova i Metohije imati priliku da se prijave do 22.septembra 2022. godine, rekla je za Radio Kosovska Mitrovica ispred Nacionalne službe za Kosovo i Metohiju Verica Ćeranić.

“Ovo je program podsticanja zapošljavanja mladih koji podrazumeva osposobljavanje nezaposlenih lica za samostalan rad odnosno za konkretna radna mesta gde im poslodavac daje mogućnost da steknu znanje i veštine i tako im omoguće da kasnije lakše dođu do posla.

Program je namenjen poslodavcima i u javnom i u privatnom sektoru, tako da je odlična prilika da, svi koji imaju potrebe za popunjavanjem radnih mesta mogu da prijave pozicije na portalu „moja prva plata“, zaključno sa 22.septembrom. Mi već imamo evidenciju jednog broja poslodavaca koji su počeli da podnose prijave u skladu sa lepezom njihovih potreba i sa druge strane u skladu sa srednjim ili visokim obrazovanjem kandidata kojji se budu prijavili u okviru istog programa”, rekla je Ćeranić.

Mesečna nadoknada je uvećana u odnosu na prošli konkurs

„U ovaj program mogu biti uključena lica sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva stečenog na poslovima u okviru svog nivoa obrazovanja ali se mogu uključiti i lica koje imaju radno iskustvo kraće od šest meseci. Program traje devet meseci a nadoknada se isplaćuje mesečno i to za lica sa srednjim obrazovanjem 25.000 a za lica sa visokim obrazovanjem 30.000 dinara i što je važno za taj period se vrši obračun poreza i doprinosa u slučaju povrede na radu u skladu sa zakonom. I druga bitna stvar je da poslodavac može u tom periodu isplaćivati i veći iznos ali on nemože biti veći od iynosa koji daje Služba zapošljavanja i razliku doprinosa uplaćuje iz sopstvenih izvora sredstava”, pojasnila je Ćeranić.

Rok za prijavu kandidata na određene pozicije u okviru programa Moja prva plata je 31.oktobar

„Uslovi za prijavljivanje kandidata su da se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje,da imaju namanje srednju stručnu spremu, da imaju manje od 30 godina starosti, da nisu ranije bili korisnici ovog programa, i da nisu bili radno angažovani duže od šest meseci kod poslodavca. Prijava za lica koja ispunjavaju ove uslove počinje 3.oktobra i traje do 31.oktobra i kroz ponudu radnih mesta mogu da odaberu posao koji odgovara nivou njihovog obrazovanja”, dodaje.

Nacionalna služba za zapošljavanje će u međuvremenu vršiti proveru svih prijavljenih da li ispunjavaju navedene uslove, kako poslodavci tako i nezaposlena lica. Zatim dolazi treća faza gde poslodavci vrše selekciju kandidata na tim otvorenim pozicijama. Od 1. do 15. novembra odabir vrši privatni sektor, a od 16. do 30. novembra poslodavci iz javnog sektora povlače kandidate koji su prema obrazovnom profilu adekvatni za obavljanje posla za koji su oni opredeljeni u okviru programa

“Onda ćemo imati konačan spisak sa oglašenim pozicijama i odabranim kandidatima i na osnovu toga radimo potpisivanje ugovora između Nacionalne službe zapošljavanja, poslodavca i nezaposlenog lica”, zaključuje na kraju Ćeranić .

Naglasila je na kraju da se ovaj program sprovodi za sve na području Kosova i Metohije koji ispunjavaju gore navedene uslove.

Izvor: Radio Mitrovica sever

KiMNSZVerica ĆeranićMoja prva plata
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva