:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2024   20:33

0

152

Cipras glasao protiv prijema Kosova u SE, traži formiranje ZSO

Bivši premijer Grčke Aleksis Cipras nije podržao danas izveštaj izvestiteljke za prijem Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani, rekavši da je Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština i poništi odluku o eksproprijaciji srpske imovine.

On je pozdravio činjenicu da je Priština konačno sprovela presudu ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani, prenosi grčki portal Dnews.

Međutim, istakao je da to nije dovoljan i jedini uslov, istakavši da Priština ima još obaveza u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i zakonom o eksproprijaciji manjinske imovine.

Dodao je da je potrebna dodatna rasprava sa zemljama koje ne priznaju Kosovo.

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) na današnjoj sednici u Parizu prihvatio je izveštaj Dore Bakojani, u kojem su preporučuje da se Kosovo primi u SE.

Za tu odluku glasao je 31 predstavnik zemalja članica, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH, Maja Vukićević i Snježana-Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

PSSE, koja okuplja parlamentarce iz 46 država članica Saveta Evrope, trebalo bi da raspravlja o preporuci Odbora u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sednice, kada će se i glasati o konačnom mišljenju o zahtevu Prištine za članstvom u Savetu Evrope.

Konačnu odluku doneće Komitet ministara Saveta Evrope.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

CiprasZSOSavet EvropeKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva