:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2023   9:05

0

136

Dačić: Kumanovo 2015. za EU nije bio teroristički akt, a Banjska jeste - kako ih nije sramota?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se dvostruki standardi kada je Srbija u pitanju vide i u tome što napad grupe Albanaca sa Kosova na makedonsku policiju 2015. godine nije bio teroristički akt, ali događaji u Banjskoj jesu, pa se zbog toga čak zahteva uvođenje sankcija Srbiji. 

Dačić za Kosovo onlajn kaže da je i o tome govorio i na ministarskom sastanku šefova diplomatija regiona, u okviru Berlinskog procesa, ali da je njegovo pitanje - ostalo bez odgovora.

"Govorio sam upravo o dvostrukim standatdima. Naime, 2015. godine ja sam bio predsesavajući OEBS-u, i u ime OEBS-a razgovarao sa makedonskim vlastima. Tada je došlo do ubistva osam makedonskih policajca, a za to je okrivljena teroristička grupa sa Kosova, koju su činili bivši pripadnici OVK", podsetio je Dačić. 

Ističe da niko od međunarodnih zvaničnika, uključujući i Evropsku uniju, nije to okarakterisao kao teroristički akt, iako je stradalo osam policajca. 

Takođe, Albanija i Kosovo su odali sve počasti teroristima iz Kumanova. 

"Pošto je ovde Donika Gervala, govorila o tome da Srbija ometa Kosovo, krši teritorijalni integritet, pričala o teroristima, ja sam spomenuo da je u Domu kulture u Dečanima, koji nosi ime 'Jusuf Gervala', upravo po njenom ocu, odata počast teroristi koji je stradao u Kumanovu. Podignut mu je i spomenik", rekao je Dačić. 

Dodao je i da je tada, svakoj porodici nastradalog ili osuđenog, kosovska vlast dala po 10.000 evra. 

"Pitao sam - jeste li nešto tada pričali protiv Prištine. Kako vas onda nije sramota da sada o tomo govorite? Niko mi ništa o tome nije odgovorio. Svima je jasno da su u pitanju dvostruki standardi", zaključio je Dačić.

Izvor: Kosovo Onlajn

Ivica DačićBerlinski procesTirana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva