:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2024   14:02

0

91

Dačić: Uložićemo sve diplomatske napore da smirimo situaciju i nastavimo dijalog

Situacija na Kosovu je veoma dramatična i potvrđuje da je Aljbin Kurti glavni faktor nestabilnosti, izjavio je za Kosovo onlajn ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ističući da poruke međunarodne zajednice jesu bile oštre, ali da je važnije šta će uslediti.

„Situacija na Kosovu i Metohiji je veoma dramatična i pokazuje se da smo bili u pravu svih ovih godina kada smo govorili da je Kurti glavni faktor nestabilnosti, da je jedno bure baruta koje može da zapali čitav region“, rekao je Dačić ukazujući na niz jednostranih akatara terora nad srpskim narodom, hapšenjem, pokušaja ubistava i ubistava, blokada srpske robe.

Istakao je da je doveo na vlast albanske gradonačelnike u opštine u kojima ne živi nijedan Albanac i da sada postoji situacija da oni, umesto da formiraju Zajednicu srpskih opština, donose odluku da te opštine uđu u zajednicu albanskih opština.

„Imate svakodnevne upade naoružanih grupacija iz Prištine, što je suprotno Briselskom sporazumu. Imate sada pokušaje da se zabrani dinar na Kosovu i upad u srpske institucije na Kosovu i Metohiji. Sve nas to dovodi pred dilemu da li je međunarodna zajednica faktor koji treba da doprinese miru i stabilnosti, da li ima ulogu kakva mu je prevdiđena Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Briselskim sporazumom, ili se nalazi u ulozi smirivanja Beograda da bi Priština lakše ostvarila svoje ciljeve“, objasnio je on.

Dačić je naglasio da, kada su u pitanju verbalne izjave međunarodne zajednice, kao što su bile jučerašnje iz EU i SAD, treba pratiti šta sledi iza toga.

„Naravno da su te verbalne izjave, uz manje više primedbi na njihov ton i na pokušaj da se optuže obe strane, dosta oštre u odnosu na Kurtijev režim u ovom trenutku. Međutim da li će to biti efektivno zavisi isključivo od toga da li će Kurti poslušati njihove primedbe. Iz dosadašnje prakse imali smo primere da on apsolutno ne reaguje ni na kakve pritiske koji dolaze iz inostranstva jer smatra da ima podršku određenih zemalja, pre svega Nemačke, da radi po svome“, dodo je on.

Dačić je naglasio da to dodatno komplikuje situaciju i da je zbog toga predsednik Aleksandar Vučić rekao da će Srbija zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, kao i da će poslati pismo svim članicama tog tela svetske organizacije i svim članicama EU, kako bi ih upoznao sa situacijom i sa jednim neprihvatljivim i nemogućim položajem srpskog naroda na Kosovu.

„Srbija, na čelu sa predsednikom, će uložiti sve diplomatske napore da se smiri situacija na Kosovu i Metohiji i nastavi dijalog. Mi smo posvećeni miru i dijalogu, ali sigurno nećemo dozvoliti kršenje osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu“, podvukao je Dačić.

KiMDačićKurtiEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva