:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2020   23:12

0

155

Dačić: Uzdržati se od neprincipijelnih izjava

Srbija nema nikakve hegemonističke ideje u odnosu na Crnu Goru, koja je bratska država od koje Srbija nema ni bližu zemlji, ni narod, izjavio je Dačić i poručio da i buduća vlast treba da se uzdrži od neprincipijelnih izjava.

Dačić je, povodom izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da se Srbija mešala u izborni proces u Crnoj Gori, istakao da je Srbija samo protiv vođenja antisrpske politike, koja je rezultirala time da je većina građana u Crnoj Gori glasala protiv Đukanovića.

"Srbija želi što bolje odnose sa Crnom Gorom", rekao je Dačić.

Istakao je da bi u ovom trenutku obe strane u Crnoj Gori, buduća vlast i Đukanovićev DPS, trebalo da budu veoma pažljivi i podsetio na nedavne izjave lidera opozicije Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića o predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji.

"Ne treba nasedati. Sada postoji teorija da s Đukanovićeve strane stalno pokušavaju da navedu na to da je Srbija bila aktivni učesnik izbora, dok ovi drugi (pobedničke koalicije) da bi to negirale daju neke neprincipijelne i nekorektne izjave...", rekao je Dačić.

Istakao je da ne poznaje nikog od lidera pobedničkih koalicija, ni Krivokapića, ni Abazovića.

"Ne poznajem novu političku garnituru, te izjave (Krivokapića i Abazovića) nisu dobre. Nova vlast u Crnoj Gori treba da radi na jačanju naših odnosa. U svakom slučaju, mi se nismo mešali u izbore u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

Podsetio je i na optužbe da je predsednik Vučić pomagao Đukanoviću.

"To je neprincipijelno i takve nekorektne izjave ne treba da postoje, jer i oni su dobili glasove zahvaljujući očekivanju da će se poboljšati odnosi sa Srbijom" naveo je Dačić.

Antisrpska politika Džaferovića i Komšića

Priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova zagovaraju članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji je Hrvat izbaran muslimanskim glasovima, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i navodi da Priština zloupotrebljava sporazum iz Vašingtona.

Dačić je za TV Pink rekao da Džaferović i Komšić i bez odluke Predsednistsva BiH smatraju da je Kosovo nezavisna država i ocenio da je to je direktno nepoštovanje pravila postojanja BiH.

"Oni su godinama imali antisrpsku politiku i oni priznaju nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Naveo je da je kosovska ministarka spoljnih poslova 8. septembra, nakon što je potpisan Vašingtonski sporazum, poslala zvanično pismo koleginici u BiH u kojem poziva BiH da prizna Kosovo i navela da je sporazum u Vašingtonu postignut pod pokroviteljstvsom SAD omogućio međusobno priznanje Kosova i Izraela.

"Još ispada da je deo sporazuma da druge zemlje treba da priznaju Kosovo. Nesumnjivo je da će Kosovo zloupotrebljavati ovaj sporazum. Jedna od tih stvari je svakako ovaj poziv za BiH", rekao je Dačić i naveo da je Priština verovatno ovakvo pismo poslala i mnogim drugim zemljama.

Ne veruje, kaže, da je pitanje priznanja Kosova stavljeno na denvni red u BiH na osnovu poziva iz Prištine.

"To je deo jedne druge politike", rekao je ministar Dačić i dodao da time što hoće da priznaju Kosovo gube bilo kakav argument gde neko može da ospori Republici Srpskoj pravo da ostvari pravo na samoopredeljenje.

Upitan da li su se ikada zvanično u Srbiji povezivali Kosovo i Republika Srpska, Dačić je rekao da nisu, ali da misli da je to bila greška prethodnog rukovodstva posle 2000. kada je ta tema došla na dnevni red

"Naša reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova nikada nije bila povezana s Republikom Srpskom, nego smo porazbijali neke kioske po Beogradu, zapalili ambasade. U suštini, šta smo mi njima rekli, slobodno vi uradite šta god hoćete", rekao je Dačić.

Jedino što, kaže, može da zabrine međunarodnu zajednicu jeste bilo povezivanje s Republikom Srpskom.

"U to vreme (Vojislava) Koštinice i (Borisa) Tadića ta tema nije bilo kome padala na pamet", rekao je Dačić.

Povodom paljenja amabsade SAD, Dačić je rekao da je taj akt naneo štetu Srbiji, da su otkriveni oni koji su upali u ambasadu, ali ne i šta se desilo unutar komandnog lanca.

"Činjenica je da je postojao određeni vremenski period kada je policija dobila nalog da se povuče", rekao je Dačić i naveo će izgleda na kraju da budu odgovorni oni u štabu koji su rukovodi tom akcijom zato što ne žele da kažu ko im je rekao da se povuku.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva