:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 10, 2024   11:14

0

131

Dačić: Vučić u SB UN pokazao šta se dešava na KiM i ko je krivac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju SB Ujedinjenih nacija sve dobro odmerio i na jasan način, istorijski važan, pokazao šta se dešava na KiM i ko je krivac i kreator svega, izjavio je danas ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

On je za T a n j u g  rekao da je bilo dovoljno argumenata da svako vidi šta je sada osnovni problem i zašto je Srbija tražila tu hitnu sednicu, a to su nepoštovanje raznih rezolucija i SB i Briselskog sporazuma, kao i situacija na terenu.

Dačić je dodao da ga je prijatno iznenadio govor šefice UNMIK-a Zijade, jer je ona, kako je naveo, pobrojala nekoliko stvari koje su dovele do ove situacije.

Dačić je istakao da, kada se govori o sednici SB, mora da se kaže da tu ima nekoliko nivoa i da ljudi treba da budu svesni da, i pored našeg nastojanja da se tema KIM drži stalno u fokusu SB, odnosno celih UN, mnoge zemlje na zapadu žele da se što manje o tome govori.

Prema njegovim rečima, nekada su se te sednice održavale redovno na tri meseca i bile su četiri puta godišnje, a sada ih ima samo dve i sa tog aspekta je veliki uspeh što je uopšte održana ova poslednja sednica SB.

Dačić je naglasio da ovog puta nije ni održavno glasanje u SB o tome da li će sednica biti sazvana na zahtev Srbije, već je to Gvajana učinila sama, na šta ima kao predsedavajuća ima pravo.

On se zahvalio Gvajani, naglasivši da smo dobili novog prijatelja i navodeći da je, da nije bilo te zemlje, pitanje da li bi bilo sednice i da li bi ona bila otvorena.

"Mnogi kažu da Srbija ima pravo da traži održavanje sednice i to je tako ranije bilo i niko se nije bunio, međutim, u poslednjih 10-20 godina se promenila situacija i sada kada stigne zahtev članice SB procenjuju da li im odgovara da to bude na dnevnom redu, da li ne i traže glasanje. Tu nema prava veta i vi treba da dobijete devet glasova od 15 da biste nešto izgurali", naveo je Dačić.

Podsetio je da je sada situacija bila takva da su, čim je Srbija uputili taj zahtev, odmah krenule kalkulacije i najave da će neke zemlje da traže zatvorenu sednicu i da dođe do proceduralnog glasanja da uopšte ne bude nikakva sednica, ni otvorena, ni zatvorena. 

Dačić je dodao da je on tada odmah zvao (ministra spoljnih poislova Rusije Sergeja) Lavrova, koji mu se odmah javio na prvi poziv, što je, kako je naglasio, velika stvar.

"Kada jurite nekoga drugog sa Zapada, vi ako dobijete pomoćnika, zamenika ili ne znam koga i to treba da vas raduje jer ste uopšte uspostavili neki kontakt. A i taj što ga dobijete niti ima ovlašćenja, niti može nešto da uradi već samo kaže preneću šefu, a šef je na važnim sastancima i tako dalje", rekao je on.

Dačić je naglasio da je održana sednica SB svakako velika diplomatska pobeda Srbije i dodao da čak i neki albanski analitičari sa KiM ukazuju da je Kurtijeva politika stalnog izazivanja incidenata dovela do toga da se KiM kao tema nađe u SB UN i to u nekoj vrsti konflikta sa stavovima onih koji podržavaju njihovu nezavisnost.

Dačić je istakao da na KiM ima sve manje Srba, navodeći da je u Prištini 1991. godine bilo 40.000 Srba, a da u Prizrenu, gradu gde je, kako je rekao i sam rođen, nekada bilo više od 10.000 Srba, a da ih danas ima 20 ili 30.

Istakao je da se na KiM stvaraju sistemski uslovi da nestane jedna etnička grupa, jedan narod i naveo šta je sve urađeno protiv Srba.

"Znači, to je jedno etničko čišćenje koje je sada dobilo na zamahu, u poslednje vreme, upravo zbog svih ovih poteza, jer je ovde suština da se pokaže da njima nema perspektive da ostanu da žive na KIM", rekao je Dačić.

On je dodao da je osnovni argument Kurtija kada je reč o zabrani dinara na KiM da su oni samostalna država i da sve što rade rade u skladu sa zakonima. 

"E to bi sad bilo otprilike to kao kada bi mi sad rekli sve ovo što mi radimo, radimo u skladu sa našim zakonom i znači dinar je jedino zakonito sredstvo plaćanja", rekao je Dačić. 

Dačić je naveo i da se u Briselu Srbija smatra faktorom stabilnosti u ovom regionu i da je on siguran da neće doći ni do kakvih poremećaja odnosa između Brisela i Beograda. 

"Sa druge strane, Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, a to sigurno nekome smeta", kazao je on.

Na pitanje kada će biti formirana nova Vlada Srbije, Dačić je odgovorio da je predsednik rekao da on to vidi da će biti u martu, odnosno do kraja marta.

"Mi sad moramo da se bavimo i mnogim drugim temama koje su potpuno nezavisne od toga. Sada je tema bila sednica SB, a drugi problem je poglavlje 35, odnosno pregovarački okvir i pokrenuta je procedura da Evropska komisija i Evropska spoljnopolitička služba, EAS, oni predlažu da uđe u pregovarački okvir puna implementacija Ohridskog sporazuma", naveo je Dačić.

Na pitanje da li očekuje da li će biti deo nove vlade, Dačić je rekao da je to logično.

"Nismo to još pričali na tu temu, ali sigurno će ta strateška saradnja Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) biti nastavljena, a kad kažem SPS mislim na našu koaliciju sa Jedinstvenom Srbijom, tu su Zeleni Srbije, udruženje "Naša Drina", Savez penzionera i svi oni su zajedno sa nama će i dalje biti deo vlasti", rekao je Dačić.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićSB UNKiMAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva