:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 05, 2024   17:12

0

105

Dačić: Zahtev za hitnu sednicu SB UN predat zbog opšte situacije na KiM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da je Srbija zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN predala zbog opšte situacije na KiM, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega onoga što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i svih drugih međunarodnih dokumenata koje se odnose na KiM. 

"Šef stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović predao je zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti. Zahtev za hitnu sednicu je predat predsedavajućem, to je Gvajana. Taj zahtev se može usvojiti i bez glasanja, znači bez primedbi, ali ako neko zatraži, može i da se glasa o svemu tome, zato što je to praksa koja je uvedena u poslednjim godinama. Mi računamo na situaciju takvu da bi sve zemlje trebalo same od sebe prihvatiti održavanje ove sednice", rekao je Dačić nakon ministarskg sastanka o Zapadnom Balkanu u Rimu.

Dačić je dodao da je u obrazloženju zahteva za hitnu sednicu stoji cela hronologija i opis trenutne situacije na KiM.

"Mi ćemo veoma brzo imati odgovore na sva ova pitanja. Ambasador Gvajane će sigurno sazvati sastanak gde će se ovo pitanje razmotriti. Ja sam razgovarao sa svojim kolegama i pričao sa predsednikom jutros. Deo koji je sada na redu, jeste deo onoga čime se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Kancelarija za KiM i pregovarački tim koji vodi predsednik je pripremio sve ostalo, sa čim idemo na sednicu",rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je povodom predaje zahteva razgovarao sa nekoliko ministara spoljnih poslova i onih zemalja koje priznaju, ali i onih koje ne priznaju nezavisno Kosovo.

"Razgovarao sam sa ruskim ministrom Lavrovom, obavestio ga o predaji zahteva. Naravno, on je obećao podršku. Razgovarao sam sa ministarkom Slovenije, sa ministrom sa Malte, razgovarao sam i sa ministrima spoljnih poslova afričkih zemalja", rekao je Dačić i dodao da će sutra razgovarati sa predstavnikom Alžira.

Dodao je da je za očekivanje da niko nema primedbe za održavanje sednice.

"Ali znajući šta se sve dešavalo u proteklim godinama i znajući da ponekad i nešto što je kristalno jasno ne mora da bude baš tako, da sačekamo ipak ishod", rekao je Dačić.

Želimo evropske integracije, priznanje Kosova neprihvatiljivo

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija želi da bude u evropskim integracijama, ali da ne može da prihvati da one budu uslovljene priznanjem Kosova.

"Kada su evropske integracije u pitanju, mi nemamo suštinsku primedbu. Želimo da budemo u evropskim integracijama. Jedino što ne možemo da prihvatimo jeste da one budu uslovljene priznanjem Kosova. Sa druge strane, raduje nas svaka ideja o tome kako da se ekonomski ojača Zapadni Balkan. Ako ima konkretnih ideja, mi ćemo u svemu tome da učestvujemo", rekao je Dačić u Rimu, gde prisustvuje sastanku ministara inostranih poslova grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana".

Dodao je da Srbija nije protiv dijaloga, naprotiv, ali da traži da se svako vrednuje prema zaslugama, odnosno da se ne brane oni koji opstruišu dijalog, koji rade sve ono što je štetno i negativno i time ugrožavaju ne samo dialog, nego i mir i stabilnost u regionu.

Kako je rekao, Srbiju zanima i kako da se spreče moguće negativne posledice toga što neko pokušava da delove Ohridskog sporazuma, koje Srbija nije prihvatila, protumači kao priznanje ili članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama i stavi te delove u Pregovaračko poglavlje 35 o pridruživanju EU.

"Time bi se praktično ugrozile evropske integracije. Time bi evropske integracije bile uslovljene priznanjem Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo", naveo je Dačić.

Kada je reč o Slovačkoj i njihovom nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da je njihova pozicija prilično jasna i da nova vlada na čelu sa premijerom Robertom Ficom i novim ministrom spoljnih poslova Jurajem Blanarom veoma otvoreno govori da Slovačka neće promeniti svoju odluku.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMDačićSB UNzahtev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva