:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

Mart 24, 2023   16:55

0

114

Dan sećanja obeležen u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji na SR Jugoslaviju obeležen je danas komemorativnim skupovima u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i polaganjem venaca i cveća kraj spomen-obeležja poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je učestvovao na komemorativnom skupu u kasarni „Banjica“ u Beogradu i tom prilikom položio venac kraj spomen-obeležja poginulim pripadnicima raketnih jedinica PVO u NATO agresiji na SRJ, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Odajući poštu stradalima u bombardovanju, koje je počelo na današnji dan pre 24 godine, general Mojsilović je istakao da pripadnici Vojske Srbije s ponosom čuvaju uspomenu na vojnike i policajce koji su živote položili braneći otadžbinu, ali i na sve koji su nevino stradali u brutalnom aktu agresije na suverenu zemlju.

Pripadnici Vojske Srbije učestvovali su i u komemorativnim aktivnostima u svim garnizonima i garnizonskim mestima, koje su, povodom Dana sećanja, organizovali gradovi i opštine, boračke i druge organizacije koje neguju vojničke tradicije.

Vučević u Raški: 1999. godine su pripadnici vojske pokazali koliko smeju i da nikada neće  odustati u borbi za očuvanje suvereniteta zemlje

Ministar odbrane Miloš Vučević položio je  venac kraj spomen-obeležja ,,Herojima 37. motorizovane brigade" u kasarni ,,Stefan Nemanja" u Raški, povodom Dana sećanja na žrtve NATO agresije.

Vučević je istakao je da je važno da poznajemo istoriju svoga naroda da bismo bili ono što jesmo, saopštilo je resorno ministarstvo.

,,Iz kog okrilja smo potekli? Koliko je neko pre nas dao truda i krvi da bi danas bili ono što jesmo? Koliko veliku svetinju branimo? Kako da ostanemo ono što jesmo i što želimo biti i šta je to što nas je kao narod obeležilo kroz istoriju? Upravo tome služi kultura sećanja i podsećanja, neprepuštanje važnih stvari i događaja zaboravu. Zato smo mi danas ovde kao dokaz da sećanje na junačku odbranu otadžbine od NATO agresije 1999. godine, ali i na junačke borbe 1998. godine, prevazilazi prostor i vreme svog trajanja", naveo je Vučević.

Podsetio je da je pre 24 godine na današnji dan počela  NATO agresija na našu zemlju koja je trajala punih 78 dana i noći rušeći pred sobom ne samo vojne objekte i ciljeve, već i gradske trgove, ulice, pijace, domove civila pa čak i bolnice, nemilosrdno odnoseći ne samo živote pripadnika snaga bezbednosti nego i nedužnih civila među kojima je bilo staraca, žena i male dece.

Nekome ko ne poznaje dušu srpskog naroda, istakao je ministar Vučević, može da zvuči čudno i neverovatno da se narod koji je vojno i brojčano malobrojniji od neprijatelja ne preda, prizna poraz i poklekne, nego se drzne i pruži otpor.

,,Nema tu puno filozofije, odgovor je vrlo jednostavan, to smo mi, to je naš srpski narod - skroman, velikodušan, narod koji poštuje tuđe, ali ne da na svoje. Iz tog i takvog naroda pre više od dva veka iznikla je prva stajaća vojska. U borbi za slobodu, uzevši oružje seljak je postao vojnik. I upravo tu u toj povezanosti leži suština nepobedivosti naših jedinica, jer ko će bolje štititi otadžbinu i njen narod od pripadnika vojske koju je upravo ta zemlja iznedrila", rekao je Vučević.

Dodao je da su 1999. godine pripadnici vojske pokazali koliko smeju i dodao da je tokom svih sukoba kroz istoriju naša vojska ostala dosledna u tome da nikada ne odustane u borbi za očuvanje suvereniteta zemlje, za bolje i bezbednije sutra.

Ministar je rekao da je najteže bilo to što godinama nismo smeli da kažemo da nas boli to što se desilo.

,,Tražilo se da ćutimo, da pognemo glavu i da se stidimo. Oni koji su nas na to terali ne poznajući našu dušu, koji su se odrekli svojih predaka, zaboravili su da se srpska duša ne može sputati. Veliki Branislav Nušić koji je u Prvom svetskom ratu izgubio navrednije što je imao, sina jedinca, ljubav prema otadžbini izrazio je rečima " Otadžbina nije predmet, ograničen, oivičen, utelovljen. Otadžbina je misao, otadžbina je vera, a misao i vera ne umiru!" – rekao je Vučević.

Izvor: T a n j u g ; foto: Ministarstvo odbrane

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva