:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 13, 2020   17:04

0

192

Demonstranti marširaju ka Lukašenkovoj rezidenciji, privedeno 250 ljudi

Na desetine hiljada demonstranata koji su se okupili u centru Minska na još jednom protestnom skupu marširaju do rezidencije predsednika Aleksandra Lukašenka, izveštava Tas sa lica mesta. Oko 250 ljudi privedeno je tokom današnjeg neodobrenog protesta opozicije u Minsku, saopštila je predstavnica beloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova.

Ovog puta, demonstranti su odlučili da promene rutu svog tradicionalnog nedeljnog marša kako bi izbegli policijske kordone i približavaju se rezidenciji, Palati nezavisnosti, sa suprotne strane.

Oni se za sada nesmetano kreću, ali za danas su angažovane ozbiljne policijske snage, podseća agencija.

U različitim delovima glavnog grada privedeno je 250 ljudi.Svi su oni nosili zastave i simbole koji nisu deo onoga što je uobičajeno, kao i plakate sa uvredljivim sadržajima", navela je Čemodanova.Mediji javljaju da je zatvoreno više stanica metroa u Minsku, kao i da je bilo problema sa internetom.

Vlasti u Belorusiji upotrebile su bodljikavu žicu da blokiraju pristup centralnom trgu u Minsku i počele su da privode demonstrante koji se okupljaju na ulicama glavnog grada, preneo je Interfaks.

Beloruska policija počela je pre skupa da zadržava učesnike zakazanog skupa u Minsku pod nazivom "Marš heroja", izjavila je za Tas portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Natalia Ganusevič.

Trg Oktjabrski u centru Minska je, takođe, ograđen bodljikavom žicom, a raspoređeni su pripadnici službi bezbednosti.

"Potvrđujem da je nekoliko učesnika nedozvoljenog događaja zadržano, oni će biti poslati u okružne kancelarije unutrašnjih poslova u okviru upravnog postupka", rekla je Ganusevič.

Iz Ministarstva dodaju da je policija bila u pripravnosti usred nedeljnog protesta koji je najavila opozicija i da je maksimalan broj kontrolnih punktova postavljen je na većim avenijama i od obilaznice do centra grada, kao i posebna opremljene jedinice.

Od predsedničkih izbora 9. avgusta u Belorusiji se održavaju masovni protesti.Aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je pobedu osvojivši 80,1 odsto glasova.

Na drugom mestu je bila Svetlana Tihanovska, koja se smatrala njegovim ključnim rivalom, sa 10,12 odsto glasova. Ona nije priznala rezultate glasanja i učestvovala je u stvaranju Koordinacionog saveta za opoziciju.

Prvih dana skupovi su se pretvorili u žestoke sukobe demonstranata i službenika reda. Opozicija poziva na nastavak protesta dok vlasti zahtevaju kraj skupova.

Beloruski internet-kanal upozorava policiju

Neksta, beloruski kanal internet-servisa za poruke Telegram, tvrdi da poseduje lične podatke gotovo svih pripadnika policije.

"Više se neće moći sakriti iza maski. Ako policijsko nasilje ne prestane, ove informacije će biti objavljene u javnosti", upozorila je Neksta u objavi na Tviteru.

Izvor: RTS

MinskBelorusijaprotestiLukašenko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva