:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Mart 06, 2024   17:04

0

66

Dodik: Cilj montiranog procesa je zabrana mog političkog delovanja, ali neka prouče slučaj Trampa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao danas BiH pravosuđe da se blagovremeno dogovore o besmislenom i montiranom političkom postupku koji se vodi protiv njega i v.d. direktora Miloša Lukića u Sudu BiH, jer, kako je rekao, nema krivice, a nema ni dokaza.  
 

 

Poručio je da neće dozvoliti da ustavna prava Republike Srpske budu dovedena u pitanje.

"Politički proces koji se vodi pred Sudom BiH će se na kraju obiti o glavu upravo onima koji ga montiraju", rekao je Dodik i istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH zloupotrebljeni u političke svrhe.

Dodik se novinarima obratio u Istočnom Sarajevu jer se kako kaže u federalnom Sarajevu ne oseća bezbedno.

"Nisam prepadnut i nisam neodlučan. Ova ekipa ljudi koja stoji ima mene zna svoj posao i ovo je borba protiv stranaca koji ovde pokušavaju da uvedu kolonijalnu upravu, ovo je protiv BiH", rekao je Dodik novinarima.

Podsetio je da Ustav BiH ne predviđa postojanje tužioca i sudija u Sarajevu, ali su, nakon što su prošli obuku u OHR, dobili pozitivan predznak da bi služili i sprovodili interese stranaca.

"Srpska je privržena Dejtonu i Ustavu i to je naša krivica. Podržava ustavni poredak u BiH, ali neko želi to da promeni u korist centralizacije zemlje. Mi smo protiv, ali smo spremni da o svemu razgovaramo. Oni, međutim, to žele da urade prečicama. Bošnjaci su prihvatili takvu poziciju verujući da će kroz ovako montirane procese izbrisati snagu srpskog i hrvatskog naroda, ali se varaju. Niko neće dozvoliti da se osnovno ustavno pravo dovede u ptianje", rekao je Dodik.

Ukazujući na anomalije, Dodik je ponovio da u BiH postoji stranac koji donosi odluku da menja krivični zakon, prejudicirajući krivice, iako je sveto pravilo prava da krivice nema dok se ne dokaže na sudu.

"Poenta je zabrana mog političkog delovanja", rekao je Dodik i upitao: A, šta sada kada je Vrhovni sud SAD odlučio da niži sudski nivoi ne mogu da zabrane Trampu da se kandiduje na izborima. Šta će sad? Možda bi bilo dobro da nas pozovu blagovremeno da se dogovorimo o svemu ovome", rekao je Dodik.

Upitao je dokle ide ta ljudska karakterna slabost da gaze po sebi.

"Imate li dostojanstva, zar ne vidite...Šta ćete dokazati? Čemu inspektor SIPA danas svedoči? O mom ponašanju, a to može biti pozitivno jer sam ja bio ljubazan. Samo glupaci mogu da urade ovo što su oni. Jesu glupaci, nedostojni su i podanici su. Neprijatelji su srpskog naroda", zaključio je Dodik.

Lukić: Ovaj politički proces je još jedan dokaz "šmitokratije"

Optuženi v. d. direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je siguran da će advokati, u nastavku postupka koji se u Sudu BiH vodi protiv njega i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, potpuno razobličiti ovaj politički proces.

Lukić je na konferenciji za novinare rekao da je ovaj montirani politički proces još jedan dokaz "šmitokratije".

Dodao je da je u Nemačkoj okupacija ukinuta četiri godine posle rata, a, kako je naveo, kod nas nemačka okupacija traje već 28 godina.

"Tužilaštvo BiH je svedoka pozvalo da potvrdi da li su njegovi potpisi. Nije jasno da li je svedok koji je danas svedočio bio svedok odbrane ili Tužilaštva. On je po nama svedočio u našu korist. Siguran sam da će naši advokati u nastavku postupka potpuno razobličiti ovaj politički proces", rekao je Lukić novinarima nakon ročišta održanog u Sudu BiH.

Ponovo spojeni predmeti protiv Dodika i Lukića, novo ročište zakazano za 3. april

Predmeti protiv predsednika Republike Srpske i v.d. generalnog direktora Službenog glasnika Miloša Lukića ponovo su danas objedinjeni u Sudu BiH.

Njima se sudi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Republici srpskoj nije priznat za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Na današnjem ročištu svedočio je samo jedan inspektor SIPA - Dragan Kremenović, jer je Tužilaštvo odustalo od svedočenja druga dva inspektora.

Kremenović je rekao da su inspektori imali korektan odnos sa Dodikom i Lukićem i da je sva dokumentacija dobrovoljno ustupljena.

Sve ovo je prokomentarisao Dodik upitavši zašto je svedok izveden pred Sud.

"Sva dokumentacija je dostavljena i nije bilo problema. Nema potrebe da se maltretiraju svedoci koji su radili po službenoj dužnosti. Pravi se farsa od ovog procesa", rekao je Dodik.

Nakon upozorenja sudije Sene Uzunović da ne bi trebalo nikoga vređati, Dodik je odgovorio da nikoga i nije hteo da uvredi.

"Ako je neko uvređen, onda sam to ja što sam doveden ovde", rekao je Dodik.

Odbrana predsednika Srpske rekla je takođe da je nepotrebno dovođenje inspektora SIPA kao svedoka.

Naredno ročište zakazano je za 3. april, prenela je RTRS.

Kako je ranije najavljeno, Dodik će održati konferenciju za novinare nakon okončanja ročišta u istočnom Sarajevu.

Izvor: T a n j u g

Milorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva