:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 17, 2023   20:26

0

87

Dodik: RS nema secesionističkih aktivnosti, ali je odlučna da brani autonomiju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da RS nema secesionističkih aktivnosti, ali da ima odlučnost da odbrani svoju autonomiju od svih onih koji ruše Dejtonski sporazum, bilo da su iz BiH ili inostranstva.

"Ukoliko nam na bilo koji način bude osporena autonomija, pretvorićemo je u nešto više", istakao je Dodik za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše obraćanje specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara najavljeno za sutra pred Pododborom Komiteta za spoljne poslove SAD u Vašingtonu, u kojem je, kako je objavio "Dnevni avaz", navedeno da će SAD nastaviti da sankcionišu svakoga ko podriva Dejton i ugrožava stabilnost BiH, Dodik je odgovorio da, 'ukoliko je dokument autentičan, onda može samo da konstatuje da su vrednosti o kojima SAD drže lekcije celom svetu u samoj Americi nestale ili je laganje pred Pododborom za spoljnu politiku nova vrednost'.

"Nijedna aktivnost iz institucija Republike Srpske nije bila izazov za mir i stabilnost ni BiH niti regiona, što se ne može reći za akcije dela međunarodne zajednice, predvođne (Pedijem) Eskobarom", naglasio je Dodik.

Ako želi istinito da informiše Pododbor za spoljnju politiku, dodao je, Eskobar bi svakako trebalo da kaže i koliko su katastrofalne aktivnosti ambasadora Majkla Marfija donele izazova u BiH.

"Podrška osobi koja se lažno predstavlja za visokog predstavnika je udar na Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, u koji se kunu svi koji bi da ga u potpunosti unište. Eskobar podrškom lažnom visokom predstavniku krši Dejtonski mirovni sporazum ili nije čitao odredbe njegovog Aneksa 10. koji predviđa način izbora visokog predstavnika", zaključio je Dodik, govoreći o visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, koga RS ne priznaje. 

Izvor: T a n j u g

Milorad Dodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva