:

:

TV Most

clock

Septembar 03, 2023   14:43

0

66

Dodik: Šmitov zadatak da deklasira RS, nećemo posustati pred pritiscima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je zadatak Kristijana Šmita da "deklasira Srpsku" i odbacio kao netačne izjave visokog predstavnika, koga Republika Srpska ne priznaje, o nepostojanju granice među entitetima u BiH.

Dodik je rekao da Srpska neće posustati pred pritiscima, prenosi Srna.

"Aneks dva Dejtonskog mirovnog sporazuma kaže da postoji linija razgraničenja - razgraničenje je ovde ključno. Neko je smatrao da je normalno da ovo razgraniči. Neki, kao što je Šmit, pokušavaju to nešto da objedine po cenu da unište sve od jednog naroda. U Sarajevu imate one koji stalno aplaudiraju njegovim budalaštinama i lažima, spremni da prihvate da im stranac nametne zakon", rekao je Dodik novinarima na Jahorini gde je učestvovao na "Saboru mladih Srpske".

On smatra da "oni koji aplaudiraju Šmitu" očekuju da Srbi imaju probleme.

"Šmit je doveden kao lažan i njegov zadatak je da laže. On ne okleva da laže. Njegov zadatak je da Republiku Srpsku dovede do besmisla, da joj uzme imovinu, zatvori predsednika", rekao je Dodik.

On je ponovio da Savet bezbednosti UN nije imenovao Šmita za visokog predstavnika i da on zato nije visoki predstavnik, pa, kako je naveo, samim tim nije ni bitno šta on kaže.

Šmit je nedavno rekao da je neodgovorno organizovati proteste na međuentitetskoj liniji razgraničenja i naveo da međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, već isključivo administrativna linija.

"Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima", napisao je Šmit na društvenoj mreži X (Tviter).

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, koji je bio najavljen za petak ispred Suda i Tužilaštva BiH, u petak su održani mirni protesti na entitskoj granici u Istočnom Sarajevu, Doboju, Loparama i u Nevesinju.

Građani su na pola sata obustavili saobraćaj kako bi iskazali nezadovoljstvo zabranom protesta u Sarajevu i pružili podršku Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia, ilustracija

DodikŠmitBiHRepublika Srpska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva