:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2024   17:36

0

139

Doktor Slavko Krstić dobitnik Sretenjskog ordena

Ginekolog primarijus dr Slavko Krstić, u svojim penzionerskim danima, pokazuje nepokolebljivu posvećenost pružanju medicinske pomoći Srbima u Kosovskom Pomoravlju. Njegov rad u pasjanskom porodilištu, jedinom seoskom porodilištu u Evropi, dobio je zasluženo priznanje. 

Na Dan državnosti, dr Krstić je odlikovan Sretenjskim ordenom trećeg stepena za izuzetne zasluge u oblasti medicinskih nauka i rada u porodilištu u Pasjanu. Veoma je srećan zbog priznanja, pogotovo što ga je dobio iz ruke predsednika Aleksandra Vučića.

“Ovo priznanje za mene znači mnogo I predstavlja krunu celokupnog mog rada u opštoj bolnici u Leskovcu a posebno ovde u porodilištu u Pasjanu. Ne mogu da opišem koliko sam srećan što sam orden dobio od predsednika, posebno što je on otvorio ovu bolnicu I omogućio stanovništvu Kosovskog Pomoravlja da se žene ovde porađaju I da se leče pacijenti” izjavio je za rtv Puls prim.dr Slavko Krstić.

Ističe da je porodica veoma srećna I ponosna na njega, a da većini prijatelja I ne stiže da odgovori na poruke u kojima uglavnom piše: “Doktore zasluženo”.

Ovo priznanje dolazi u vreme kada je situacija na Kosovu izuzetno izazovna, a za porođaj u ovom porodilištu potrebno je da budete pravi virtuoz, kako sam lekar ističe. Ipak, uprkos teškoćama, porodilište u Pasjanu beleži veliki broj porođaja.

“Postoji velika razlika između ovog porodilišta koje se nalazi u seoskoj sredini I onih u velikim gradovima. Ovde doktor treba da bude veoma smeo, virtuoz u svom poslu, jer sve radimo sami uz asistenciju babica, ”, kazao je dr Krstić. Ističe da jedan porođaj obavljen u porodilištu u Pasjanu vredi pažnje za 30 porođaja obavljenih u velikom gradu.

Skromno kaže da je u njegovim rukama na svet došlo preko 25.000 beba samo u Leskovcu a da je uradio oko 10.000 operacija.

Dolaskom na odeljenje ginekologije juna 2017.godine dr Krstić je osnažio i ohrabrio kolege da rade najbolje što mogu. Njegova želja za pomaganjem i radom održava ga u životu, a u porodilištu u Pasjanu obavljaju se i složene operacije koje inače zahtevaju putovanje u centralnu Srbiju. Pored toga što je veliki profesionalac od koga se mnogo toga može naučiti, krasi ga ljudskost, empatija, poštenje, moralnost, patriotizam i mnoge druge osobine koje ga čine čovekom dostojnim divljenja.

Osim što je primio orden od predsednika Srbije, dr Krstić je prošle godine dobio priznanje za rad u porodilištu u Pasjanu od episkopa Raško-prizrenskog Teodosija, kao i Svetosavsku Povelju od strane privremenog organa opštine Gnjilane za doprinos u zdravstvu.

Izvor: RTV Puls; Foto i video: RTV Puls

KiMPasjanedr Slavko KostićSretenjski orden
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva