:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2019   9:09

0

215

Državljanin Srbije među otetim mornarima u Gvinejskom zalivu

Među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu nalazi se i jedan državljanin Republike Srbije, saznaje RTS u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naložio je Ambasadi Republike Srbije u Angoli, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Ekvatorijalnu Gvineju, da prikupi sve relevantne podatke u vezi sa otmicom u Gvinejskom zalivu i položajem građanina Srbije, saopštio je MSP.

"Naša Ambasada je u stalnom kontaktu sa vlastima Ekvatorijalne Gvineje u vezi sa ovim događajem i preduzima sve mere koje su potrebne za pomoć državljaninu Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Pomorac Aleksandar Terek iz Zrenjanina je srpski državljanin koji je otet zajedno sa još šestoricom kolega sa broda koji je namirnicama snabdevao naftnu platformu u vodama Ekvatorijalne Gvineje, saznaje “Blic”.

Ministarstvo inostranih poslova Ekvatorijalne Gvineje dostavilo je diplomatskim kanalima zvaničnicima u Srbiji informaciju u kojoj se navodi da je do otmice došlo 20. novembra ujutru na brodu “Vorden”, koji snabdeva naftne platforme na nalazištu “Safir”. 

Brod je napustio naftno polje smešteno na 12 nautičkih milja od obale i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut.

"Platformu su napali pirati koji su krenuli ka luci Luba i oteli sedmoricu članova posade. Među njima je i jedan srpski državljanin, Aleksandar Terek", prenosi "Blic" izjavu neimenovanog izvora. 

Kako se navodi, Terek všše od 10 godina radi na prekookeanskim plovidbama. 

Pomorski fakultet završio je u Kotoru, a osim za američku kompaniju “Ekson mobajl”, na čijem se brodu nalazio kada je kidnapovan, radio je i za poznatu turisticki orijentisanu kompaniju MSC, koja putnike vodi na krstarenja širom planete.

Pirati, koji godinama ometaju pomorski saobraćaj u Gvinejskom zalivu, oteli su u sredu sedam od ukupno 15 članova posade broda "Vorden", saopštila je naftna kompanija "Ekson mobajl".

Preostalih osam osoba se sakrilo. Među članovima posade bili su i državljani Južne Afrike, Filipina i Kameruna.

Za sada nisu poznati nikakvi dodatni detalji o otmičarima i njihovim motivima.

Izvor: RTS, Blic

piratioteti mornariSrbinIvica DačićEkvatorijalna Gvineja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva