:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 27, 2024   14:26

0

45

Đukanović Parlamentarnoj skupštini Natoa: Nagrada za teror koji Priština sprovodi, razmotrićemo dalje učešće

Šef stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Natoa Vladimir Đukanović izrazio je razočaranje zbog odluke da se na Stalnom odboru PS Natoa razmatra unapređenje statusa Kosova iz statusa posmatrača u status pridruženog člana i istakao da ukoliko se ta odluka još jednom ne razmotri, Narodna skupština Srbije bi mogla da ,,razmotri svrsishodnost daljeg učešća u radu PS Natoa".

,,Poštovani gospodine Šerba, sa velikim razočaranjem i zabrinutošću smo primili vest da je na nedavnom održanom sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Natoa u Talinu razmatrano unapređenje statusa Skupštine Kosova u okviru PS Natoa, iz statusa posmatrača u status pridruženog člana, pa Vas molimo za obrazloženje ove, za nas, sasvim neočekivane i neutemeljene odluke", naveo je Dđukanović u pismu upućenom predsedavajućem PS Natoa koje je podelio na paltformi "X".

Ukazao je da Kosovo nije nezavisna država, te da se ovom odlukom ne samo pravi presedan u okviru PS Natoa, već i direktno krši Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija. Podsetio je da Kosovo nije članica UN, kao i da nije dobilo priznanje od svih članica te organizacijie, kao ni od sviih članica Natoa.

,,Podsetiću vas da je proteklih nekoliko godina 28 država povuklo priznanje tzv. Kosova. Veoma nesrećna koincidencija je da je Republika Srbija upravo 24. marta 2024. godine, kada je objavljena navedena odluka Stalnog odbora PS Natoa, obeležavala 25. godišnjicu od početka agresije Natoa na našu zemlju. Takođe, potvrđivanje ove odluke predstavljalo bi 'nagradu' za bezobzirno ponašanje predstavnika privremenih institucija u Prištini i teror koji se sprovodi nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji", poručio je Đukanović.

Šef delegacije Srbije navodi i da je delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u PS Natoa duže od 20 godina, počev od 2002. godine, i da je ostvarila korektnu i uzajamno korisnu saradnju "o čemu svedoče i ocene o konstruktivnom pristupu naše delegacije u ovoj međunarodnoj parlamentarnoj organizaciji tokom više od dve decenije".

,,Želeo bih da još jednom jasno istaknem da se snažno protivimo dodeljivanju pridruženog statusa tzv. Skupštini Kosova i nadamo se da ova odluka neće biti potvrđena na narednom zasedanju Parlamentarne skupštine Natoa pa od vas očekujemo čvrste garancije da to pitanje neće biti stavljeno na dnevni vanrednarednog zasedanja", navodi se u pismu.

Izrazio je uverenje da će PS Nato još jednom razmotriti svoju odluku, i upozorio da bi u suprotnom Srbija mogla da razmotri svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS Nato.

,,Uvereni smo da ćete još jednom pažljivo razmotriti ovo osetljivo pitanje, imajući u vidu sve navedene činjenice. U suprotnom delegacija Narodne skupštine Republike Srbije će biti prinuđena da pažljivo razmotri svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS Natoa", zaključio je Đukanović u pismu.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva