:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 31, 2022   13:25

0

203

Đurić: Albanski mediji imaju bujnu maštu, prvo primeniti dogovoreno

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je danas, povodom spekulacija albanskih medija da se prvi sporazum u dijalogu o normalizaciji odnosa očekuje najkasnije do 24. februara iduće godine, da albanski mediji imaju "bujnu maštu" i da je za dogovor sa Srbima neophodno da se primeni ono što je do sada dogovoreno.

"Verujem da je to (što su napisali) dobro za klikove i lajkove, a što se stvarnosti tiče, stvarnost je da ako neko želi dogovor sa Srbima mora da im pokaže bazično poštovanje, da primeni ono što je do sada dogovoreno, da pokaže volju i želju za mirom i stabilnošću", rekao je Đurić za T a n j u g.

Navodeći da na KiM, kako je rekao, ne cvetaju investicije, kao i da je pročitao da je oko 300.000 Albanaca apliciralo za nemačku vizu, Đurić kaže da samim tim ne vidi kome ne trebaju mir i stabilnost, osim grupi neodgovornih političara, jer nemaju šta drugo da isporuče.

"Srbija vodi potpuno drugu politiku. Mi pružamo ruku svima, želimo da vidimo i Prištinu kao učesnika Otvorenog Balkana, želimo da zajedno gradimo mostove, pruge, želimo da oni dođu ovde, da mi idemo slobodno, a ne kada odemo tamo da nas hapse privode i maltretiraju", naveo je Đurić.

Na pitanje da li SAD podržavaju francusko-nemački predlog za rešavanje pitanja KiM, Đurić podseća da Amerika jasno stavlja do znanja da je za njih EU primarni nosilac odgovornosti za proces dijaloga, a što se konkretnog "papira" tiče, lično bi, kaže, voleo veće angažovanje Brisela da se ponovo uspostavi kredibilitet dijaloga tako što će se sprovesti sporazumi potpisani pre devet godina.

On je ocenio da se "francusko-nemački papir" oslanja na elemente koji nude manje od Ahtisarijevog plana, kao i od postignutih sporazuma.

"Prema tome, ne tražite od mene da na ozbiljan način to komentarišem. Siguran sam da će i predsednik Aleksandar Vučić i Petar Petković na neposredniji način dati odgovor. Moje mišljenje je da apsolutno moramo da insistiramo na primeni ZSO i na primeni do sada postignutih dogovora i da na tome gradimo dalje", istakao je Đurić.

On je dodao da su SAD za Srbiju značajan partner u očuvanju mira i stabilnosti, te da je veoma značajno što su državni sekretar Entoni Blinken, Gabrijel Eskobar, ambasador Kristofer Hil i ostali, jasno i javno podigli svoj glas protiv nametanja odluke o tablicama i poslali snažnu poruku Prištini o tome da to nije prihvatljivo.

"Očekujem da međunarodna zajednica upotrebi mehanizme koji joj stoje na raspolaganju da zauzda osiono ponašanje Prištine. Izjave sekretara Blinkena, Eskobara i Hila su dobar korak u pravcu stabilizacije i normalizacije prilika. Nadam se da će to biti praćeno i konkretnim akcijama na terenu u slučaju da dođe do potrebe za oštrijom reakcijom međunarodne zajednice", rekao je Đurić povodom isticanja roka za preregistraciju vozila za srpskim registarskim tablicama.

Na pitanje da prokomentariše novi potez Prištine, o čemu je Vladu Srbije obavestio OEBS, da na KiM neće moći da se održe izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, Đurić kaže da je prosto neverovatno da se to dešava.

"Kurti je zabranio pripadnicima goranske, romske, bošnjačke i svih drugih zajednica da glasaju na izborima za svoje nacionalne savete i time direktno ugoržava njihovu mogućnost da ostvare svoje kolektivno političko učešće u institucijama od kojih zavisi ekonomski i politički opstanak tih zajednica", rekao je Đurić.

On je postavio pitanje civilnom društvu hoće li sada podignuti svoj glas, jer se gaze prava ljudi koji, kako kaže, ničim nisu zaslužili da im glas bude oduzet.

"To je osnovno demokratsko pitanje i nadam se da će i međunarodna zajednica da iskoristi mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, a te mehnizme itekako ima, da ovakvo ponašanje spreči", rekao je Đurić i dodao da za takvo ponašanje Prištine nema opravdanja, niti racionalnog razloga, sem njihove želje da stvori monoetničko društvo što je nezamislivo za 21. vek.

Đurić je poručio da će učiniti sve da u Vašingtonu budu informisani detaljno o tome kako se gaze prava, sada ne samo Srba, već i drugih etničkih zajednica.

On je rekao i da Srbija neće kršiti moratorijum objavljivanjem imena poslednjih devet država koje su povukle priznanje Kosova, ali ako Priština zaista pokrene inicijative vezano za prijem u Savet Evrope, onda ono što se nalazi "u fioci" predsednika Aleksandra Vučica izlazi na svetlost dana i Srbija još jačim tempom nastavlja svoju aktivnost.

Povodom dolaska privredne delegacije SAD u Beograd, Đurić ocenjuje da je to snažan signal američkim kompanijama i čitavoj američkoj privrednoj javnosti, da vlada SAD stoji iza podrške ulaganjima i saradnji između naše dve zemlje.

"Mislim da je to velika šansa za Srbiju", ocenio je Đurić.

Izvor: T a n j u g

Marko ĐurićSADKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva