:

:

TV Most

Foto: ERP

clock

Oktobar 25, 2023   16:50

0

252

Eparhija: Kosovske institucije proteruju Srbe i SPC i zatiru tragove vekovnog postojanja na ovim prostorima

Eparhija raško – prizrenska Srpske pravoslavne crkve je sa dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Kosova i Metohije i pozvala međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj kako bi došlo do hitne deeskalacije situacije.

"Reč je o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci. Ovoga puta, ne samo da se radi o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko grobalja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje. Podsećamo da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na Kosovu traje intenzivno poslednjih 24 godine.

Slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca. Kosovske institucije svojim ponašanjem zapravo podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu, a izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno. Zato je i došlo do ovakvog pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu i Metohiji, posebno poslednjih godina.

U vremenu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za jedan dan proteralo igumana manastira Devina Voda o. Fotija, kada ministri u kosovskoj vladi po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve, slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i Srpska pravoslavna crkva nalaze. Ovakvo ponašanje jasno pokazuje da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske pravoslavne crkve i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima.

Ako je ko ovih godina pozivao na pomirenje i vladavinu prava i zakona to je bila naša Crkva, koja je među prvima osudila i nedavno nasilje 24. septembra, ne samo zato što je bio ugrožen jedan manastir, monasi i poklonici, već zato što nasilje bilo koje vrste i sa bilo koje strane ne sme da bude put ka rešavanju problema.

Pozivamo još jednom međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj kako bi došlo do hitne deeskalacije situacije. Mišljenja smo da nas upravo ovakve situacije i problemi podsećaju na važnost smirivanja tenzija i potrebe iskrenog dijaloga, koji bi doveo do poboljšanja opšte situacije i života građana.

Sada je i više nego potrebno raditi na zaštiti našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve i njenog kulturnog i verskog nasleđa. Nepravedno i diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija uz korišćenje lažnih optužbi i jezika mržnje, koji vodi otvorenom progonu na etičkoj i verskoj osnovi, treba da prestane jer onemogućava rešavanje pitanja dijalogom i uspostavljanje normalnog života za sve građane jednako", stoji u saopštenju Eparhije raško-prizrenske..

Izvor: TV Most , Saopštenje

Eparhija raško-prizrenskagrobljeskrnavljenjeKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva