:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2023   20:01

0

81

Erdogan: SAD imaju istorijsku odgovornost da što pre donesu primirje u Gazu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom i poručio mu da SAD imaju istorijsku odgovornost da što pre postignu trajni prekid vatre u sukobu u Pojasu Gaze.

Erdogan je istakao da bi prekid vatre mogao biti postignut brzo, ako SAD povuku svoju bezuslovnu podršku Izraelu i da, ako potraju, izraelski napadi mogu imati negativne globalne posledice, prenosi Rojters.

Turski predsednik je ranije kritikovao SAD, rekavši da je odbijanje te zemlje da glasa za primirje u Gazi nije pravedno, kao i da ''pravedan svet nije moguć sa SAD''.

Erdogan je kazao da ljudi koji najviše pate od ksenofobičnih, rasističkih, diskriminatorskih i fašističkih praksi su muslimani, koji čine većinu migranata.

Dodao je kako su islamofobija i ksenofobija, "koje poput otrova okružuju zapadna društva", među glavnim pretnjama ljudskim pravima.

"Mesto gde se danas krši Povelja UN o ljudskim pravima je Gaza i okupirana palestinska teritorija", rekao je Erdogan.

Na glasanju u Savetu bezbednosti prošlog petka SAD su stavile veto na rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

Izvor: T a n j u g

ErdoganSADGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva