:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2022   15:15

0

182

Festival srednjovekovne muzike “Medimus” otvoren u Prizrenu

Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela, Dom kulture “Gračanica” i Fondacija "Sveti Arhangeli" organizatori su 7. Međunarodnog festivala srednjovekovne muzike “Medimus” koji je sinoć svečano otvoren u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu.

"Uspeli smo da i ove godine zadržimo međunarodni karakter ovog festivala, tako da imamo goste iz Slovenije, iz Nemačke, iz Hrvatske i čak iz Brazila i verujem da je i ove godine uspešan festival, kao i svih ostalih godina", kaže Bojan Babić, direktor Medimus festivala.

“Medimus” je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. Sinoć je najpre otvorena izložba fotografija “Medimus” od 2018 do 2021, koncertnog fotografa El Gvojosa, a potom su usledili nastupi internacionalnih ansambala Medimus/Canso.

"Da jedan superiorni medij kao što je muzika pokušam da predstavim jednim mnogo inferiornijim vizuelnim medijem kao što je uostalom i fotografija. To nosim 30 i više godina na svojim plećima. To koliko u tome uspevam, to neka kažu svi osim mene", rekao je autor izložbe.

"Muzičko blago ove oblasti je apsolutno jedan neraskidivi deo nematerijalne baštine i kulturnog nasleđa naše zemlje i budući da je Prizren bio veliki trgovački i kulturni centar u srednjem veku, on je baštinio negde i narodnu muziku u svojim gradskim okvirima", kaže etnomuzikolog Sanja Ranković.

Festival “Medimus” ima za cilj da predstavi srednjovekovno muzičko nasleđe, u gradu gde se osobito negovala muzička kultura i u kome su nastale neke od najlepših kompozicija ovih prostora.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i Telekom Srbija, Vindmill Novi Sad i Kolašin prevoz Zubin Potok.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMPrizrenMedimus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva