:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2023   10:52

0

81

Fon der Lajen poziva EU da nastavi s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno"

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen pozvala je članice bloka da nastave s podrškom Ukrajini "koliko god je potrebno", pre samita Evropske unije ove nedelje.

"Kako se rat (u Ukrajini) odugovlači, moramo da pokažemo šta znači podržavati Ukrajinu koliko god je potrebno", izjavila je fon der Lajen.

Evropska komisija je predložila da se na samitu donese odluka o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU, kada Kijev bude ispunio četiri prethodno zatražena uslova, od kojih je, prema rečima fon der Lajen, preostao samo još jedan koji se tiče oligarhije u zemlji, prenosi Rojters.

Mađarska se protivi početku pregovora s Ukrajinom, nazvavši ukrajinsko članstvo "crvenom linijom" za Budimpeštu, dok EU i mađarski zvaničnici tvrde da bi mogli da postignu dogovor oko mađarskog protivljenja da se do 2027. godine Ukrajini dodeli 50 milijardi evra ekonomske pomoći.

Jedan od uslova za pristanak Mađarske na pomoć Kijevu može biti odmrzavanje sredstava EU za finansiranje Mađarske u vrednosti od 30 milijardi evra, koje je blok ranije uskratio Budimpešti zbog nezadovoljavanja demokratskih standarda Unije.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

Fon der LajenUkrajinaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva