:

:

TV Most

clock

April 04, 2023   17:00

0

149

General Romano: KFOR pruža bezbednosni okvir za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đampjero Romano poručio je da je misija KFOR najopipljiviji pokazatelj višedecenijske posvećenosti Severnoatlantske alijanse trajnoj bezbednosti na Kosovu i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu.

On je u razgovoru za "Juropian vestern Balkans" pozdravio dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredstvo EU.

"Sad je od ključnog značaja da obe strane počnu da izvršavaju svoje obaveze u potpunosti i u što kraćem roku. NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju svog doprinosa stabilnosti na Zapadnom Balkanu, između ostalog putem mirovne misije KFOR", naveo je Romano.

On je dodao da se "KFOR danas sastoji od više od 3.700 pripadnika iz 27 zemalja, među kojima su članice i partneri NATO".

"Naša misija KFOR igra važnu ulogu u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine. KFOR svakodnevno pruža doprinos bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u regionu kao nepristrasan i pouzdan akter", smatra Romano.

Dodao je da su, u skladu sa svojim mandatom UN, snage KFOR u potpunosti spremne da intervenišu, ukoliko dođe do ugrožavanja stabilnosti, bezbednosti i slobode kretanja.

"KFOR je od oktobra povećao svoje prisustvo na severu Kosova, između ostalog u vidu dodatnih snaga i patrola. Naša posvećenost ovoj misiji je nepromenjena. Dodaću da bi se bilo koje promene stava KFOR zasnivale na uslovima na terenu, a ne na unapred određenim rokovima, a sve prema jednoglasnim odlukama Severnoatlantskog saveta, organa NATO za donošenje odluka", rekao je general Romano.

Naveo je da komandant misije KFOR, general-major Anđelo Mikele Ristuća, ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, među kojima su predstavnici kosovskih institucija i bezbednosnih organizacija, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS) i međunarodne zajednice.

"KFOR takođe nastavlja da pruža bezbednosni okvir neophodan za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Uopšteno gledano, dijalog NATO, uključujući misiju KFOR, i predstavnika Srbije je na odličnom nivou. General-major Ristuća je redovno u direktnom kontaktu sa generalom Milanom Mojsilovićem, s kojim se i nedavno sastao u Beogradu. Ponovne tenzije na severu Kosova nisu ugrozile ove odnose. Štaviše, ukazale su na značaj ovih dugotrajnih odnosa, naročito u složenim situacijama poput ove krajem prošle godine. Oni nastavljaju da osiguravaju transparentnost i izbegavanje nesporazuma. U potpunosti sam predan tome da doprinesem daljem nastavku ovog trenda", naveo je Romano.

Izvor: Kosovo online; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

KiMĐampjero RomanoKFOREULEKSdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva