:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2021   13:20

0

170

Gujon: Niko se neće baviti srpskim jezikom, ako mi to ne uradimo

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon, izjavio je danas da će akcenat Uprave, kada je reč o dijaspori, biti na učenju srpskog jezika, navodeći da se niko srpskim jezikom neće baviti ukoliko mi to sami ne uradimo.

"Čitam da je francuski jezik u opasnosti zbog sveprisutnog engleskog jezika. Oko 512 miliona ljudi ga govori, a ipak se priča da je ugrožen, a mi sa 15 ili 20 miliona onih koji govore srpski, moramo da budemo svesni, ako se mi ne bavimo srpskim jezikom, niko umesto nas neće”, rekao je Gujon na Odboru za dijasporu Skupštine Srbije.

Gujon je kazao da je pokrenuta i kampanja za očuvanje srpskog jezika.

“Obično se do sada dan maternjeg jezika obeležavao za pripadnike nacionalnih manjina, i to treba da negujemo i dalje, međutim srpski jezik itekako zaslužuje da se njime bavimo”, istakao je Gujon.

On je na skupštinskom Odboru za dijasporu naveo da ima 1,6 miliona Srba u regionu i “isto toliko razloga da region kaže 'hvala' - za toleranciju, rad, na dorpinosu kulturnom i ekonomskom”.

“Nažalost, svedoci smo da biti Srbin u regionu nije uvek jednostavno i da ne uživamo uvek poštovanje koje zaslužujemo. Često umesto reči hvala dobijemo i reči mržnje, umesto poštovanja - omalovažavanje”, primetio je Gujon.

Istakao je da zbog toga i postoji Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu, kao i skupštinski Odbor za dijasporu, odnosno da su tu zbog poboljšanja položaja Srba.

“Crna Gora, BiH, Hrvatska, Albanija, Rumunija, Mađarska, Slovenija. Ono što je tim zemljama zajedničko je srpski narod koji je doprinosio razvoju, izgradnji tamošnjih društava i zemalja...U svim tim zemljama biti Srbin treba da bude ponos, a ne povod za diskriminaciju i za stid”, poručio je Gujon.

Kaže da Uprava, kao i predstavnici odbora treba da pitaju pri svakom susretu predstavnike država regiona, primera radi, zašto Srbi nemaju status nacionalne manjine za razliku od njihovih sunarodnika koji to imaju u Srbiji, iako su manje brojni ili zašto je ćirilica potisnuta?

Gujon je kazao da na godišnjem nivou Uprava raspolaže sa 50 miliona dinara za udruženja Srba iz regiona i 50 miliona dinara za udruženja Srba iz dijaspore.

Finansira se oko 250 takvih projekata, rekao je Gujon i dodao da se radi na tome da se konkurs digitalizuje i da se to više ne radi “ručno”.

Izvor: T a n j u g

Arno Gujonsrpski jezikdijaspora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva