:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Jun 01, 2022   16:02

0

106

Gutereš: Još nemamo rešenje za deblokadu isporuka žita

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se nada da će prehrambena kriza izazvana ratom u Ukrajini biti ublažena, ali je upozorio da je bilo kakav dogovor o deblokiranju isporuka robe kao što je žito još neizvestan.

"Mislim da ima napretka, ali još nismo pronašli rešenje. To su složene stvari i činjenica da je sve međusobno povezano čini pregovore posebno teškim," naveo je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson u Stokholmu, prenosi Rojters.

Gutereš, koji je posetio Moskvu i Kijev ranije ove godine, pokušava da posreduje u, kako ga on naziva, "paket aranžmanu" za nastavak izvoza hrane iz Ukrajine i Rusije i izvoza ruskog poljoprivrednog đubriva.

„Kao što sam rekao Savetu bezbednosti nadam se i još ima načina da se problem reši i potpuno smo posvećeni tome da se stvari dese“, naveo je on, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina obezbeđuju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice. Osim toga, Rusija je i ključni izvoznik đubriva, a Ukrajina glavni dobavljač kukuruza i suncokretovog ulja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije ove nedelje da je Rusija spremna da olakša izvoz ukrajinske pšenice preko Crnog mora, kao i isporuke ruskog đubriva, ali pod uslovom da sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji budu ublažene.

Izvor: T a n j u g

Antonio GuterešžitoUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva