:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2024   13:02

0

40

Gutereš: Sve veći konsenzus da se Izraelu kaže da je potreban prekid vatre

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je tokom posete Jordanu da postoji sve veći međunarodni konsenzus da se Izraelu kaže da je neophodan prekid vatre i da bi napad na Rafu prouzrokovao humanitarnu katastrofu.

"Vidimo rastući konsenzus u međunarodnoj zajednici da se Izraelcima kaže da je prekid vatre potreban, a takođe vidim i rastući konsenzus, čuo sam u SAD, čuo sam od Evropske unije, da ne spominjem, naravno, muslimanski svet, da se jasno kaže Izraelcima da svaka kopnena invazija na Rafu može značiti humanitarnu katastrofu", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Tokom obilaska centra u jordanskom kampu Vihdat gde palestinska agencija UN za izbeglice UNRWA pruža zdravstvene i obrazovne usluge, visoki zvaničnik UN je rekao da je ta agencija spas nade i dostojanstva za milione izbeglica širom regiona.

"Moramo nastojati da se jedinstvene usluge koje UNRWA pruža nastave... U mračnom svetu, UNRWA je jedan zrak svetlosti za milione ljudi", rekao je Gutereš i dodao da ta agencija daje veliki doprinos "na načine koji se ne mogu izmeriti grafikonom" u pogledu unapređenja društvene kohezije, promovisanja stabilnosti i izgradnje mira. 

"Rezultati nezavisne interne istrage UN koja je pokrenuta pomoći će jačanju i poboljšanju UNRWA", rekao je najviši zvaničnik UN.

UNRWA je u krizi otkako je Izrael optužio desetak pripadnika osoblja te agencije za umešanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Zbog ovih optužbi, najveći donator UNRWA,  Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja pauzirale su finansiranje, dovodeći u sumnju budućnost agencije.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

GuterešUNGazaIzrael
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva