:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Jun 04, 2022   10:05

0

118

Gutereš: Za sve bolje da se rat u Ukrajini što pre završi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovio je svoj poziv za prekid sukoba i nastavak pregovora, kao i nesmetan pristup humanitarne pomoći u ratu u Ukrajini, od čijeg je početka prošlo 100 dana.

"Ponavljam svoj poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan pristup humanitarne pomoću svima kojima je potrebna, za bezbednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu stanovništva i poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim normama", poručio je u petak Gutereš, preneo je Si-En-En.

On je naglasio da je ovaj sukob odneo već hiljade života i da je zbog njega raseljeno više miliona ljudi, a da je rat „rezultirao neprihvatljivim kršenjem ljudskih prava i rasplamsava trodimenzionalnu globalnu krizu ,hrane, energije i finansija, koja najviše pogađa ugrožene ljude, zemlje i privrede“, navodi Si-En-En.

Gutereš je rekao i da su UN "posvećene humanitarnim naporima", kao i da će na kraju pregovori i dijalog biti neophodni za rešavanje sukoba.

"Što pre se strane angažuju u diplomatskim naporima i dobroj veri da okončaju ovaj rat, to bolje zbog Ukrajine, Rusije i sveta“, istakao je generalni sekretar UN.

Izvor: T a n j u g

Antonio GuterešRusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva