:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2022   17:41

0

143

Harčenko: EU cinično baca u zaborav svoje vrednosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je danas da su predstavnici Evropske unije preko poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika o radu portala RT Balkan na srpskom jeziku "cinično bacili u zaborav opšteevropske vrednosti, koje oni navodno toliko čuvaju".

"Pomenuti Bilčik, ne birajući reči, faktički je zatražio od Srbije da zabrani rad RT u zemlji", naveo je Harčenko u izjavi koja je upućena medijima iz ruske ambasade.

Harčenko je upitao o kakvoj se slobodi izražavanja može pričati u Evropi kada se od Beograda zahteva da odustane od osnovnog demokratskog principa u ime, kako je rekao, "uspešnog napredovanja srpskog naroda ka ''svetloj budućnosti'' u Evropskoj uniji?".

Harčenko je ocenio i da Bilčika, kao i bilo koga u evropskim institucijama, ne brine mišljenje većine državljana Srbije, koji žele da se informišu na RT.

"Bilčikova teza o tome da se ne dozvoli ''stvaranje centra Kremlja za dezinformaciju'' nije nova: u Evropi slobodu izražavanja vekovima guše, pozivajući se na borbu protiv tobožnje propagande i ''verbalne prljavštine''", rekao je Harčenko.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik reagovao je ranije danas na početak rada ruskog portala RT Balkan na srpskom jeziku, ocenjujući da je to u suprotnosti, ne samo sa srpskom obavezom da se uskladi sa spoljnom politikom EU već i sa osnovnim principima vladavine prava, demokratije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve.

Bilčik je za N1 rekao da nije reč o mediju već o "ruskoj ratnoj propagandi", a da se od Srbije, koja je kandidat za članstvo u EU, očekuje da deli evropske vrednosti i dodao da se Srbija obavezala da će uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU.

Izvor: T a n j u g

Bocan HarčenkoEUBilčik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva