:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2023   12:56

0

69

Hil: Sudbina Srbije ne zavisi od zvezda, Vašingtona, Brisela, već od nje same

Američki abasador u Beogradu Kristofer Hil ocenio je da će 2024. godina, globalno gledano, biti veoma složena, ali i godina značajna za sve koji žele da vide dalje proširenje Evropske unije i Srbiju na "različitom mestu od onoga gde je bila do sada".

Naredna 2024. biće veoma značajna godina i za sve Srbe koji treba da shvate da njihova sudbina ne zavisi od zvezda, Vašingtona, Brisela, pa čak ni od Pekinga, već od njih samih, rekao je Hil i naglasio da je zato trenutak da građani dobro razmisle šta žele i gde vide Srbiju u narednoj godini, a koja će, između ostalog, biti značajna i za proširenje EU.

Ambasador je, na skupu "Svet 2024", na kojem su i mnogi ministri Vlade Srbije predstavili rezultate i najavili planove za narednu godinu, rekao da se upravo vratio iz Brisela, gde Srbiji žele dobrodošlicu i da krene po fazama u proces pridruživanja, a koji uključuje i zajedničko evropsko tržište. 

U Briselu je, kako kaže, postojalo mnogo dobre volje, ali i očekivanje da zemlja kada želi da uđe u EU rešava probleme pre ulaska, jer nijedna organizacija, pa ni EU ne želi da ima još problema, već više članova i više rešenja. 

Potrebno nam je mnogo više rada na rešavanju problema, rekao je Hil i dodao da briselski dijalog sadrži sve elemente koji su već na stolu, a koje treba ispuniti u tom cilju.

"Mnogo toga se dobija i gubi, ali to je prava prilika da se Briselski dijalog pomeri u dobrom pravcu i verujem da će 2024. biti značajna godina u rešavanju regionalinih izazova", rekao je Hil koji je takođe govorio i o važnosti regionalne saradnje i tome da je Srbija posvećena incijativi Otvoreni balkan, ali je i naglasio da postoji više modela za saradnju, a jedan od njih je i Berlinski proces, koji nije različit od Otvorenog Balkana.

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme da se okrenemo regionalnoj saradnji, da granice ne razdvajaju ljude, već da ih spajaju.

Ambasador je izrazio uverenje da će Srbija biti dorasla odgovornosti i izazovima kako bi se omogućilo da Zapadni Balkan bude region mira.

Hil izrazio nadu da će u 2024. godini biti uloženo više napora za rešavanje  problema i nalaženja rešenja.

Takođe, naveo je i da je Srbija uradila puno u saradnji sa Ukrajinom, sa kojom je povezuje mnogo istorijskih činjenica, i dodao da se nada da će se to nastaviti u 2024. godini.

Izrazio je i očekivanje da ćemo doći u situaciju da Rusija shvati da invazija na sudseda ne može nikome da pomogne i dodao da svi moramo da se ujedinimo u tom cilju.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

HilSrbijaEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva