:

:

TV Most

clock

Januar 03, 2023   10:36

0

129

Hrvatska: Sa evrom došla poskupljenja, reagovao Plenković

Prvog radnog dana nakon uvođenja evra u Hrvatskoj je došlo do niza poskupljenja, prenose hrvatski mediji.

 

Zbog toga je premijer Andrej Plenković sazvao sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima.

On je u poruci na Tviteru naveo da je sazvao sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Poreske uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cena.

Zvanično: Uvođenje evra nije razlog za povećanje cena

"Uvođenje evra nije razlog za povećanje cena roba i usluga", poručio je Plenković.

Na sastanku Plenkovića s ministrima i šefovima Poreske uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata, dogovoreno je da ministar privrede Davor Filipović pozove na sastanak predstavnike trgovačkih lanaca.

Na zvaničnom sajtu vlade EVRO HR navodi se da prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne sme da bude u nepovoljnijem financijskom položaju nego što bi bio da evro nije uveden, prenosi Indeks.

"Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno je ispravno i tačno primeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno odražavati cenu koja se naplaćuje potrošaču i ne sme se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže", navodi se na sajtu.

Izvor: T a n j u g

HrvatskaevroAndrej Plenković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva