:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2023   13:51

0

76

Ilić: Događaji u Tetovu i Skoplju provokacija, sprečiti neželjene posledice

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta "Sv. Kliment Ohridski" iz Bitolja Goran Ilić izjavio je danas da su događaji tokom posete premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Skoplju i Tetovu izazvali lavinu negativnih reakcija u toj zemlji i ocenio da predstavljaju provokaciju za etničko makedonsko stanovništvo.

Ilić je istovremeno istakao da ne treba zaboraviti da je Severna Makedonija punopravna članica NATO-a, pa je, kako kaže, političko rukovodstvo dužno da obavesti svoje saveznike o ovim provokacijama i opasnostima koje bi iz njih mogle da proisteknu.

"U vreme kada se Severna Makedonija suočava sa pritiskom za ustavne promene zbog prevazilaženja problema sa Bugarskom i otpočinjanja pregovora za članstvo u EU, događaji ovog tipa zaista predstavljaju dodatnu provokaciju posebno za etničko makedonsko stanovništvo", rekao je Ilić za T a n j u g.

On je naveo da je Severna Makedonija u poslednjih 30 godina napravila mnogo ustupaka, suočila se sa ratom, izbegličkom krizom, napravila mnoge kompromise, promenila sopstveno nacionalno ime i još uvek se suočava sa izazovima u procesu otpočinjanja pregovora za članstvo u EU. 

Otuda se, kaže, mora shvatiti da je javno mnjenje u Severnoj Makedoniji već izuzetno osetljivo na pitanja koja se tiču nacionalnog identiteta i teritorijalnog integriteta makedonske države i zbog toga, kako dodaje, uopšte nije iznenađujuće zašto je ovaj događaj izazvao toliko negativnih reakcija.

"Međutim, događajima ovog tipa, koji su van svih državnih protokola, ne treba dozvoliti da imaju bilo kakve političke implikacije, već naprotiv, sprečiti moguće neželjene posledice, posebno po suživot u Severnoj Makedoniji kao autentičnoj vrednosti", rekao je Ilić.

Ilić je ukazao i da je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski javno osudio ovaj događaj rečima da je „isticanje provokativne nacionalističke ikonografije koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, koja napada osnovne principe i vrednosti Okvirnog sporazuma kao i koncepta Makedonije kao multietničke države“. 

Štaviše, to se, kaže Ilić, poklopilo i sa 22. godišnjicom zaključenja Ohridskog okvirnog sporazuma, za koji je predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski istakao da je "Severna Makedonija primer funkcionalne, održive multietničke demokratije koja praktikuje evropske vrednosti".

"Smatram da ovakav šovinistički i iredentistički folklor ne može izazvati lokalne ili regionalne bezbednosne posledice, ali istovremeno postoji obaveza političkih elita da veoma pažljivo i proaktivno 'upravljaju' javnim mnjenjem, ukazujući da su zajedništvo, saradnja i suživot najveće vrednosti od fundamentalnog značaja za današnju Severnu Makedoniju, region i Evropu. Ali se moraju uzeti u obzir i osećanja Makedonaca, koji su do sada trpeli mnoge probleme koji su im se lomili na leđima", poručio je Ilić.

Kako kaže, ne treba zaboraviti da je Severna Makedonija punopravna članica NATO-a, pa je, napominje, makedonsko političko rukovodstvo dužno da obavesti svoje saveznike o ovim provokacijama i opasnostima koje bi iz njih mogle da proisteknu. 

"Severna Makedonija mora dublje da sarađuje sa svojim saveznicima i uvek senzibiliše međunarodnu javnost o ovim pitanjima, kojima nije mesto u modernoj Evropi", rekao je Ilić.

Kurti se u petak tokom nezvanične posete Severnoj Makedoniji sastao samo sa liderima opozicionih partija Albanaca i pristvovao preimenovanju ulice "Druga makedonska brigada" u "Ulicu Adem Demaći", u skopskoj opštini Čair.

Na skupu u centru Tetova tokom Kurtijeve posete bila je istaknuta zastava tzv. "velike Albanije", koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

Izvor: T a n j u g

Severna MAkedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva