:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2023   9:20

0

82

Iran zabranio iskusnim inspektorima IAEA pristup postrojenjima

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da ju je Iran obavestio o svojoj odluci da ne dozvoli da inspektori IAEA pristupe njegovim nuklearnim postrojenjima.

Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da je Iran povukao ''imenovanje nekoliko iskusnih agenata IAEA'', i da im je zabranio da učestvuju u nadgledanju iranskog nuklearnog programa, prenosi AP.

''Snažno osuđujem ovu nesrazmernu i jednostrano donetu odluku bez presedana. Ona predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima između IAEA i Irana'', rekao je Grosi. Šef IAEA je dodao da bez efikasne saradnje, neće biti ni poverenja.

''Bez prisustva inspektora, agencija neće moći efikasno da pruža kredibilna uverenja da su nuklearni materijal i aktivnosti u Iranu miroljubive prirode'', rekao je Grosi.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da odluka o zabrani praćenja programa predstavlja odgovor na ''pokušaj SAD i tri evropske zemlje da zloupotrebe IAEA u sopstvene političke svrhe''.

''Iran je ranije upozoravao na posledice ovakvih političkih zloupotreba'', poručio je portparol iranskog ministarstva Naser Kanani. IAEA je izvestila ranije ovog meseca da je Iran usporio tempo kojim obogaćuje uranijum na nivoe koji su skoro na nivou atomskog oružja, što je viđeno kao znak da Teheran pokušava da ublaži tenzije nakon godina napetosti između Irana i SAD.

Izvor: T a n j u g

IAEAGrosiIran
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva