:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 01, 2020   19:55

0

107

Jovanović: Krizni štab razmatrao nove mere i procedure

Krizni štab je danas sa stručnih aspekata razmatrao procedure i protokle koji će biti u primeni u narednom periodu, s ozbirom na povećan broj slučajeva pozitivnih na KOVID 19 i povećan broj građana sa simptomima zaraze koronavirusom, kazala je direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović posle sednice štaba.

Ona je za TV Prva rekla da se u rad uključuju domovi zdravlja koji će intenzivno pregledati građana kod kojih postoje simptomi.

“Oni će sad moći, umesto da se javjalju kol centrima, da dođu u delove domova zdravlja koji su označeni za ovu vrstu simptoma i da ih lekar u tim zdravstvenim ustanovama pregleda”, kaže Jovanović.

Kako je rekla, najčešće će se raditi analiza krvi, po proceni lekara i rendgen pluća, a radiće se i epidemiološka procena i pratiće se kontakti sa kojima je bila osoba pozitivna na koronavirus.

Upitana kako se prate kontaki, Jovanović je precizirala da se to radi preko službe epidemiolške zaštite u institutima i zavodima za javno zdravlje kojih je u Srbiji 25, a jedna od njih je i Institut “Batut”.

"U prethodnom periodu su testirane samo osobe sa izraženim simptomima, poput povišene temperature iznad 38,5 ili 37,5", kaže Jovanović i navodi da Srbija prati preporuke SZO o povećanom broju testiranja, da se sada testirjau i građani koji nisu bili u zaraženim područjima u inostranstvu.

Naglasila je da važna trijaža na nivou domova zdravlja, ali i precizirala da bolnice i dalje ostaju mesta u koja odlaze osobe koje imaju problema sa disanjem, dok oni sa blažim simptomima idu do doma zdravlja.

Jovanović je rekla da zdravstveni radnici predstavljaju prioritet i da će biti napravljen plan njihovog testiranja.

Objasnila je da, ako se pojavi jedan slučaj zaraze u kolektivu, to ne znači da ceo kolektiv mora u izolaciju od 14 dana, već samo ako su bili u neposrednom kontaktu.

Jovanović kaže da su simptomi koronavirusa povišena temperatura, grebanje u grlu i kašalj, kao i opšta malaksalost i eventualno glavobolja.

Navela je da su Beograd, Niš i Valjevo gradovi u kojima se intenzivno prati situacija, ali se situacija prati i na celoj teritoriji Srbije.

Upitana kada bi mogla da se završi epidemeija ako se primenjuju sve mere, Jovanović kaže da treba pratiti brojeve i kada oni budu počeli da padaju biće moguće predvideti kraj epidemije.

"Važna je primena svih mera", naglasila je Jovanović.

Izvor: T a n j u g

Verica JovanovićInstitut BatutkoronavirusKrizni štab
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva