:

:

TV Most

clock

April 07, 2019   16:18

0

369

Kancelarija za KiM: Institucijama u Prištini nije stalo do zaštite Srba i njihovih svetinja

Vandalski napad na crkvu Svete Petke u Suvom Dolu i pljačka u selu Brestovik kod Peći u kojem žive povratnici još jedan je dokaz da odgovornima u privremenim institucijama u Prištini uopšte nije stalo do zaštite Srba i njihovih svetinja, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Crkva Svete Petke u multietničkom naselju u severnom delu Kosovske Mitrovice obijena je, opljačkana i razlupana drugi put za dva meseca, bez poznatog i sankcionisanog počinioca, što rečito govori o tome šta prištinska administracija misli o sakralnim objektima SPC na KiM, dok se uporno se upinje i na sve načine pokušava da postane članica UNESKO.

Krađa i obijanje kuće srpskog povratnika u Brestoviku, koja su ko zna koji put izvršila "nepoznata lica", direktan je pritisak na Srbe na celom Kosovu i Metohiji, ugrožavanje njihovih elementarnih ljudskih prava sa očitom namerom da se pretnjama, pljačkom, pritiscima, montiranim optužnicama zauvek oteraju sa svojih ognjišta i da ne pomišljaju da se ikada vrate na svoju dedovinu.

I time privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i svima šalje poruku da joj do suživota i dijaloga nije uošte stalo, niti do mirnog, kompromisnog i održivog rešenja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakve i slične napade na Srbe i SPC na Kosovu i Metohiji kojih je i prema podacima Stejt departmenta u prošloj godini bilo više od sto, i poziva međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije na KiM da konačno reaguju i zaustave divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista i pojedinih političkih predstavnika Prištine, koje je neprimereno bilo gde u svetu u 21. veku, a posebno na tlu Evrope.

Država Srbija znaće, umeće i sposobna je da zaštiti svoje građane i u južnoj srpskoj pokrajini, i nastaviće i dalje da se brine i radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: TV Most, saopštenje

kancelarija za kimnapad na srpsku imovinuosuda

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva