:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 23, 2023   9:53

0

80

Kijev: Novi vazdušni napadi na Odesu, oštećena crkva Preobraženja

Rat u Ukrajini – 515. dan. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage izvele nove vazdušne napade na Odesu, kao i da je teško oštećena pravoslavna crkva Preobraženja.

 

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine. Kijev je optužio Moskvu za napad na 11 regiona širom Ukrajine tokom kojih je, kako kažu, najmanje osam civila izgubilo život.

Moskva, s druge strane, tvrdi da su ukrajinske snage gađale Belgorodsku oblast, te da je u napadu korišćena kasetna municija. 

U Zaporožju je poginuo ruski vojni reporter agencije RIA Novosti Rostislav Žuravljov. Moskva poručuje da će odgovorni za ubistvo novinara biti kažnjeni. Ruska ambasada u Vašingtonu odbacila je američke tvrdnje da će ukrajinska vojska koristiti kasetnu municiju "selektivno i pažljivo".

"Upotreba kasetnog oružja od strane kijevskog režima protiv civilnog stanovništva potvrđuje da Vašington gubi kontrolu nad svojim marionetama", saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

Saobraćaj preko Krimskog mosta normalizovan je nakon što je bio privremeno obustavljen. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da most koji povezuje poluostrvo Krim s Rusijom njegovoj zemlji "donosi rat, a ne mir" i da je iz tog razloga legitiman vojni cilj.

SAD najavljuju obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F16. Sofija je odlučila da pošalje oko 100 oklopnih transportera Kijevu. Švedska vlada najavila 522,6 miliona evra za oporavak Ukrajine.

Regionalni načelnik: Vazdušni napad na Odesu, oštećena crkva Preobraženja

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je povređeno, uključujući četvoro dece, u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Odesu, izjavio je načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper.

Kiper je napisao na Telegramu da je u napadu teško oštećena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg Ukrajinske pravoslavne crkve koja je pod jurisdikcijom Moskve.

Zvaničnici kažu da su ikonu Bogorodice Kasperovske zaštitnice Odese izvukli ispod ruševina, prenosi Rojters.

U napadu je srušeno i šest kuća i stambenih zgrada, rekao je Kiper.

Zelenski pozvao na sastanak Saveta Ukrajina-NATO zbog ruskih akcija u Crnom moru

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je na generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da što pre sazove Savet NATO-Ukrajina zbog "agresivnih" akcija Rusije u Crnom moru.

"Razgovarao sam sa Stoltenbergom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, posebno o ruskim agresivnim koracima u Crnom moru. Svaka destabilizacija u ovom regionu, prekid naših izvoznih ruta izazvaće probleme sa odgovarajućim posledicama za sve u svetu. Kriza cena je najmanja od mogućih posledica", poručio je Zelenski sinoć u video-obraćanju.

Zelenski je naveo da je sa Stoltenbergom razgovarao o daljim koracima za osiguranje održivog rada koridora za žito.

"U našoj saradnji prešli smo na novi, viši nivo – nivo Saveta Ukrajina-NATO. I ovaj mehanizam može da funkcioniše. Obratio sam se Jensu sa predlogom da se takav savet bez odlaganja sazove radi odgovarajućih kriznih konsultacija", istakao je Zelenski.

Istakao je da će sastanak biti održan narednih dana da bi se prevazišla bezbednosna kriza u Crnom moru. 

Moskva: Ruske snage izvele raketne napade na mesta za proizvodnju dronova u Odesi

Oružane snage Rusije izvele su raketni napad na mesta proizvodnje i obuke za pomorske dronove u Odeskoj oblasti i svi planirani ciljevi su uništeni, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da su ruske snage tokom noći izvršile pomorski i vazdušni napad oružjem dugog dometa visoke preciznosti na objekte u kojima se, kako tvrdi, pripremaju teroristički akti protiv Ruske Federacije pomoću pomorskih dronova, kao i na mesta proizvodnje tih dronova u blizini Odese.

Ministarstvo tvrdi i da su se u pogođenim objektima nalazili strani plaćenici, prenele su RIA Novosti.

Ruske snage su ove sedmice izvele seriju napada na Odesu, Iljičevsk i Nikolajev, uključujući mesta proizvodnje i skladištenja pomorskih dronova.

Akcije ruske vojske predstavljaju odgovor na ukrajinski napad pomorskim dronovima na Krimski most 17. jula kada je bračni par poginuo, a njihova 14-godišnja ćerka povređena. 

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je napad na most sa vojnog stanovišta besmislen i da predstavlja okrutan zločin. 

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivični postupak povodom tog napada.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je povređeno, uključujući četvoro dece, rano jutros u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Odesu, rekao je načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper.

Kiper je napisao na Telegramu da je u napadu teško oštećena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg Ukrajinske pravoslavne crkve koja je pod jurisdikcijom Moskve, a koja je najveća pravoslavna crkva u Odesi.

Rusija: Na hram Preobraženja u Odesi najverovatnije pala ukrajinska PVO raketa

Ukrajinska PVO raketa najverovatnije je pala na pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Odesi i teško je oštetila, kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje Oružane snage Ukrajine imaju u stambenim naseljima, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se, obzirom na video snimak teško oštećenog hrama koji su objavili lokalni stanovnici, može zaključiti da je najverovatniji uzrok uništenja te svetinje pad ukrajinske protivvazdušne navođene rakete, a kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje, kako se navodi, Oružane snage Ukrajine namerno postavljaju u stambene oblasti naselja, prenele su RIA Novosti.

Izvor: RTS

UkrajinaOdesa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva