:

:

TV Most

Foto: Guliver

clock

Januar 05, 2023   16:17

0

85

Kijev odbija mirovni sporazum u kojem Rusija zadržava ukrajinske teritorije

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak saopštio je danas da Kijev odbija bilo kakav mirovni sporazum sa Moskvom koji bi Rusiji omogucio da zadrži ukrajinsku teritoriju koju su zauzele ruske snage.

"Ruska federacija (odnosno - Putin) pod rečju 'razgovor' nudi Ukrajini i svetu da priznaju 'njeno pravo na zauzimanje stranih teritorija' i 'rešavanje odsustva pravnih posledica za masovna ubistva na stranoj teritoriji'. To je potpuno neprihvatljivo", napisao je on na Tviteru.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin rekao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna za razgovore o Ukrajini, ali da će Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo.

"Vladimir Putin je ponovo potvrdio otvorenost Rusije za ozbiljan dijalog, pod uslovom da vlasti u Kijevu ispune dobro poznate i više puta izrečene zahteve i uzmu u obzir nove realnosti koje se tiču teritorija", saopštio je Kremlj, a preneo Rojters.

Britanska agencija podseća da je Turska delovala kao posrednik zajedno sa Ujedinjenim nacijama u sklapanju sporazuma između Rusije i Ukrajine, kojim se omogucio izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaRusijaMihail Podoljak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva