:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2022   17:23

0

115

Kijev: Rusija počela napad na ključne gradove u Donjecku

Ruske snage počele su danas napad na dva ključna grada u istočnom regionu Donjecka i nastavile sa raketnim udarima na druge ukrajinske gradove, uključujući i Nikopolj koji se nalazi blizu najveće nuklearne elektrane u Evropi, potvrdili su ukrajinski vojni i lokalni zvaničnici.

Gradovi Bahmut i Avdijevka smatraju se ključnim ciljevima ruske ofanzive na istoku Ukrajine, a analitičari potvrđuju da ruske snage moraju da zauzmu Bahmut ukoliko žele da napreduje dalje prema regionalnim čvorištima Slavjansk i Kramatorsk, prenosi AP.

"Na Donjeckom pravcu, neprijatelj vodi ofanzivnu operaciju, koncentrišući svoje glavne napore na pravcima Bahmut i Avdijevka. Neprijatelj u ofanzivi koristi kopnene snage i vojnu avijaciju", navodi se u saopštenju ukrajinskog generalštaba objavljenom na Fejsbuku.

U ruskim artiljerijskim napadima u Donjecku u poslednja 24 sata je poginulo pet, a ranjeno 14 civila, objavio je danas na Telegramu guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, rekavši da su dve sosbe izgubile život u Poprosnom, a po jedna u Avdijevki, Soledaru i Pervomajskom.

Guverner istočne Dnjepropetrovske oblasti potvrdio je da su tri civila povređena nakon što su ruske rakete pale na stambeno naselje u Nikopolju, gradu na reci Dnjepar koiji se nalazi u blizini nuklearne elektrane Zaporožje koja je od početka rata pod ruskom kontrolom.

Ukrajinske snage napustile još jedan položaj u Donbasu

Ukrajinske snage povukle su se sa strateške visoravni u blizini Artjomovska, grada koji se u Ukrajini zove Bahmut, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Vitalij Kislev.

"Ukrajinske oružane snage napustile su stratešku visoravan koja štiti Artjomovsk i povukle se u grad", napisao je Kislev na svom Telegram kanalu.

Dodao je da razlozi za povlačenje ukrajinskih trupa nisu poznati s obzirom na to da bi mogle dugo da se brane jer je većina rovova netaknuta, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska neće moći dugo da zadrži kontrolu nad gradom jer više nije na toj visiji, odakle je mogla da drži situaciju pod kontrolom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je pre dva dana da su ukrajineske snage izgubile borbenu efikasnost i napustile položaje u blizini Avdejevke, Artjomovska i Soledara, koji se nalazi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Kijev: Privedena dva muškarca, optuženi da su ruski agenti

Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pritvorila je dva muškarca pod optužbom da su ruski obaveštajni agenti odgovorni za identifikovanje meta tokom ruskog raketnog napada koji je uništio brodogradilište u južnoj luci Nikolajev, saopštila je danas SBU.

U saopštenju se dodaje da su njih dvojica "sakupljali i slali neprijatelju obaveštajne podatke o važnim infrastrukturnim objektima, skladištima nafte, raspoređivanju i pokretu ukrajinske vojske", preneo je Rojters.

SBU je saopštila da su u ruskom raketnom napadu prostorije nekoliko preduzeća za brodogradnju oštećene ili uništene, ne precizirajući kada se taj napad dogodio.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaratDNR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva