:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Februar 16, 2023   8:33

0

114

Kijev: Ruski raketni napadi širom Ukrajine; Rusija traži sednicu SB UN o Severnom toku

Rat u Ukrajini – 358. dan. Masovni raketni napadi širom Ukrajine. U Lavov oštećena kritična infrastruktura, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Tvrde da Rusija planira masovni napad za 24. februar, na godišnjicu napada na Ukrajinu. Rusija traži sednicu SB UN o Severnom toku. Fokus ruske spoljne politike na okončanju monopola Zapada, poručuje Sergej Lavrov.

Probijene su dve linije ukrajinske odbrane na istočnom frontu, i vojnici su se povukli u Luganskoj oblasti, saopštava Moskva. Kabinet Volodimira Zelenskog tvrdi suprotno.

"Ako Rusija krene u pravu ofanzivu, svakako da će koristiti i avione. Dominiraće u vazduhu i pokušati da onesposobi naše odrambene snage", navodi ministar odbrane Oleksij Reznjikov.

Rezinjikov, o čijoj političkoj budućnosti spekulisalo proteklih nedelja, rekao je da ga je Zelenski zamolio da ostane na funkciji.

Rusija je ispalila na Ukrajinu 36 krstarećih i drugih projektila, a ukrajinska PVO oborila najmanje njih 16, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Jedna 79-godišnja žena je poginula, a najmanje sedam osoba je povređeno kada su projektili pogodili istočni grad Pavlograd, izvestio je ukrajinski lokalni načelnik Sergej Lisak.

Zamenica Reznjikova, Hana Malar objavila je na Telegramu da ruske trupe stalno napadaju ukrajinske položaje na istoku zemlje i da je situacija napeta, iako se, ističe, ukrajinske snage drže. Dodaje i da ruske jedinice trpe velike gubitke.

Šest ruskih balona primećeno je iznad Kijeva, a većina je oborena, saopštila je kijevska vojna administracija.

Šef ruske diplomatije navodi jedan od ciljeva nove spoljne politike.

"Naš obnovljeni koncept spoljne politike će se usredsrediti na okončanje monopola Zapada, kada je reč o oblikovanju okvira za život u svetu", naglašava Sergej Lavrov.

Zemlje NATO-a povećavaju proizvodnju artiljerijske municije jer ukrajinske snage troše granate mnogo brže nego što Zapad može da ih napravi, saopštila je Alijansa pored obećanja da će Kijevu isporučiti najmanje 48 tenkova "leopard 2".

Generalni skeretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima posle dvodnevnog samita ministara odbrane Alijanse u Briselu da je potrebno ubrzati proizvodnju, jer postoji velika potreba da se Ukrajini obezbedi municija.

Sa druge strane, šef diplomatije EU Žozep Borelj poručuje kolebljivim članicama Unije da šalju tenkove Ukrajini, jer, kako ocenjuje, na proleće može biti kasno.

Brisel predlaže nove sankcije Rusiji vredne 11 milijardi evra. Među njima je i zabrana isporuke elektornike za proizvodnju dronova i helikoptera.

Kozicki: Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, raketiran Lavov

Rusija je pokrenula raketne udare širom Ukrajine, rekli su ukrajinski zvaničnici, nakon što su zapadni saveznici obećali da će pojačati vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama kako bi podržali planiranu kontraofanzivu.

Ukrajinski zvaničnici saopštavaju da je Lavov ponovo na meti ruskih raketnih napada, 

Kritična infrastruktura oštećena je u ruskim udarima na oblast Lavov na zapadu Ukrajine, javio je u Telegramu šef Ljvovske oblasne državne uprave Maksim Kozicki i dodao da nema žrtava.

"Tokom vazdušne uzbune pogođen je kritični infrastrukturni objekat u Lavovskoj oblasti. Nema žrtava. Požar je ugašen. Detalji kasnije. Čuvajte se. Ne ignorišite sirene", rekao je on.

Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima.

Danilov: Rusija sprema masovni napad za 24. februar

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da Rusija planira masovni napad za 24. februar, na godišnjicu napada na Ukrajinu.
Danilov je rekao da je Ukrajina spremna za udare.

"Spremni smo za to. Mislim da već znamo šta su takvi napadi, nakon što smo imali 115-120 projektila za jedan dan. Izdržaćemo i taj dan", rekao je Danilov.

Girenko: Eksplozije na Severnom toku napad međunarodnih terorista

Rusija veruje da su eksplozije na gasovodima Severni tok bili napadi međunarodnih terorista i SAD bi barem trebalo da pokušaju da dokažu da nisu umešane u uništavanje gasovoda, izjavio je portparol ruske ambasade u SAD Igor Girenko.

Girenko je u sredu rekao da se ti incidenti kvalifikuju kao akt međunarodnog terorizma, koji zahteva sveobuhvatnu i nezavisnu istragu.

„Ne bi škodilo da SAD, koje polažu pravo na monopol na istinu, pređu sa praznih optužbi upućenih nama na stvar o kojoj je reč i barem pokušaju da dokažu da nisu umešane u uništavanje gasovoda", naveo je Girenko.

On je ukazao na neobuzdanu reakciju portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa na pitanje novinara o tome šta bi administracija mislila o uključivanju UN u istragu sabotaže u Baltičkom moru, preneo je TASS.

Girenko je istakao da vlada SAD i američki mediji potpuno zanemaruju tu temu pošto je američki istraživački novinar Simor Herš objavio prošle sedmice na svom blogu da su američki marinci, po naređenju predsednika Džozefa Bajdena, postavili eksploziv ispod gasovoda Severni tok 1 i 2 u junu prošle godine tokom vežbe NATO-a, a da su ga zatim aktivirali Norvežani u septembru. 

„Ruska strana neće dozvoliti da se umanji važnost situacije sa eksplozijama na kritičnoj energetskoj infrastrukturi, posebno s obzirom na to da nema informacija o nekoliko nedetoniranih eksploziva koji su očigledno ostali na morskom dnu“, rekao je Girenko.

Prajs je rekao u sredu na konferenciji za novinare da SAD nemaju nikakve veze sa eksplozijama gasovoda Severni tok 1 i 2 i da su spremne da to ponove na sastanku Saveta bezbednosti UN. 

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson rekla je za TASS da je priča koju je izneo Herš potpuno lažna i potpuna fikcija. 

Izvor: RTS, T a n j u g

UkrajinaRusijaratSeverni tok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva