:

:

TV Most

Foto: UPC

clock

Mart 30, 2023   20:18

0

145

Kijevsko-pečerska lavra - spor oko objekta sa Uneskove liste

Ukrajinski policajci ušli su u prostorije Kijevsko-pečerske lavre, nakon što je taj manastir napustila komisija koja je trebalo da obavi popis imovine. Prethodno monasima Ukrajinske pravoslavne crkve naloženo je da napuste manastir do 29. marta u ponoć jer od tada prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine.

 

Uz pomoć policije ukrajinska Komisija nacionalnog kompleksa uspela je da uđe u manastir ali zbog protivljena vernika ne i da završi popis imovine. Kijev je očekivao da će imovinu i manastir više stotina sveštenika i monaha napustiti u ponoć. To je bio zahtev zvaničnog Kijeva nakon što monaštvu nije obnovljen ugovor o zakupu iz 2013. godine. Manastirski kompleks je u vlasništvu države i ukrajinska vlada određuje ko može da ga koristi.

"Zato vam tražim da branite našu svetinju od pustošenja. Jer oni to rade kao i 1917. godine što je rađeno, jer se na taj način ponašaju banditi. Izbacuju nas iz Trapezne lavre i Uspenske katedrale koju smo mi rekonstruisali a sada su bacili oko i na pećine odnosno katakombe u Lavri", rekao je mitropolit Pavel Lebed, namesnik Kijevsko-pečerske lavre.

Šefica Komisije Ministarstva kulture i informisanja Ukrajine Marijana Tomina kaže da su došli s komisijom da uđu u zgradu broj 111 da počnu proceduru. "Ali kako možete da vidite ljudi pevaju i mole se ovde i iz nejasnih razloga zgrada je blokirana, utvrdićemo od strane koga. Popisaćemo ove činjenice i nastaviti proceduru", kaže Tomina.

Ukrajinska Vlada prethodno je monahe optužila da sarađuju s ruskom državom iako je nakon počekta rata ta crkva potvrdila svoju širu nezavisnost od Moskve, uklonivši i ime Moskovska patrijaršija sa objekata u Ukrajini. Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolit Onufrije nekoliko puta je pokušavao da razjasni stvar s predsednikom Vladimirom Zelenskim ali bez uspeha.

"Priča se o tome da bi mogle da postoje paralelne zajednice i Pravoslavna crkva Ukrajine i druga Ukrajinska pravoslavna crkva ali bez današnjeg rukovodstva jer su oni pod sankcijama ukrajinske vlade i proruski orijentisani. U trenutnim okolnostima kada smo napadnuti to nije pitanje verskih sloboda već državne bezbednosti. Takođe bilo je priče o kompromisu odnosno monaškoj zajendici pod vaseljenskim patrijarhatom, jer je pre nego što je pripala moskovskom partijarhatu kijevska Mitropolija bila samouporavni manastir pod vaseljenskim patrijarhatom. Postoje opcije ali sadašnje rukovodstvo lavre ih odbija ovo je bila poslednja kap kada je vlada donela tu odluku", rekao je Anatolij Babinski, istoričar Katoličkog univerziteta u Lavovu.

Ukoliko sveštenici i monasi napuste Lavru pitanje je hoće li se umesto njih useliti Pravoslavna crkva Ukrajine. Carigradski patrijarh Vartolomej i pre više od 4 godine dodelio je toj verskoj zajednici "autokefalnost" a od tada su je priznale svega četiri manje pravoslavne crkve.

Ukrajinska Pravoslavna Crkva je, podsećaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi jedina kanonska i zakonita Pravoslavna Crkva i najveća verska organizacija u Ukrajini. Proterivanje monaha vide kao državni teror nad crkvom s ciljem brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u toj zemlji.

"Lavra je sama po sebi već bila uzeta od strane raskolničke pravoslavne crkve kijevskog patrijarha, kako je to veliki kompleks, jedan deo preko puta lavre su kontrolisali ranije a muzejski kompleks je kontrolisala država. Ne verujem da će nakon pritiska deo monaštva opametiti i pristupiti toj raskolničkoj crkvi, ne verujem da je to realno i moguće rešenje", kaže istoričar Katoličkog univerziteta u Lavovu Anatolij Babinski.

Kijevsko-pečerska lavra je kompleks manastira s oko 140 objekata. Taj manastir najznačajnija je pravoslavna svetinja u Ukrajini a od 1990. nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Kijevsko-pečersku lavru smatraju izvorom monaške tradicije ruske zemlje. Iz 11.veka kada je Lavra osnovana potiče i državni mit i današnje Ukrajine, i današnje Rusije.

Izvor: RTS

Kijevsko-pečerska lavraUkrajinaUPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva