:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2019   17:48

0

233

KONUS: Podučavanje srpskog briga škola, a ne univerziteta

Članovi Konferencija Univerziteta Srbije (KONUS) kažu da podržavaju negovanje srpskog jezika, ali da univerzitet ne može da preuzme ulogu nižeg nivoa obrazovanja – osnovnih i srednjih škola.

Predlog Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU je da se srpski jezik uvede na sve fakultete u Srbiji. Iz Odbora kažu da je prava adresa za to Ministarstvo prosvete, i to odsek za osnovno i srednje obrazovanje.

Predsednica KONUS-a Ivanka Popović kaže da u dopisu koji su dobili od Odbora za standardizaciju srpskog jezika stoji da je nivo govornog srpskog jezika skroman kod većine studenata i da nisu sposobni da se pismeno izražavaju.

Naglašva da se KONUS s tim slaže, ali da smatraju da univerzitet ne može da preuzme obaveze nižeg nivoa obrazovanja.

"Jasno se zna da se gramatika srpskog jezika uči u osnovnoj školi, a da se književnost savladava u srednjoj školi i tako treba da ostane", rekla je Popovićeva novinarima nakon sednice KONUS-a.

Dodaje da to ne znači da se na univerzitetu ne mogu razvijati kurseve koji se bave veštinama komunikacije, kao i da fakulteti koji obrazuju vaspitače, učitelje, profesore i nastavnike mogu da preispitaju svoje studijske programe i nastavne planove i da stave veći naglasak na učenje srpskog jezika.

"To mi podržavamo, jer je neophodno sačuvati i negovati naš nacionalni jezik. Mislim da je ipak prava adresa Ministatrstvo prosvete, odsek za osnovno i srednje obrazovanje", naglasila je Ivanka Popović.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović smatra da srpskli jezik treba izučavati u osnovnim i srednjim školama, a da fakulteti koji nemaju srpski jezik u okviru svojih programa stave veći naglasak na profesionalnu komunikaciju.

"Profesionalna komunikacija je neophodna u svakodnevnoj praksi studenata u toku studija i nakon završetka studija", zaključio je Filipović.

Članice KONUS-a su osam državnih i deset privatnih univerziteta.

Izvor: Танјуг

obrazovanjesrpski jezik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva