:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 25, 2024   15:45

0

92

Kovačevski podneo ostavku, tehnička vlada se bira 28. januara

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski podneo je ostavku. To znači da je cela vlada pala, prenose tamošnji mediji. Tehnička vlada biće izabrana u nedelju, 28. januara.

 

Dimitar Kovačevski je nakon podnošenja ostavke rekao da je budući tehnički premijer Taljat Džaferi iskusan političar i ocenio da će stil biti drugačiji, ali da će država zadržati svoj strateški pravac.

"Imali smo neformalni sastanak sa ministrima na kojem sam im zahvalio na vrednom radu u protekle dve godine", rekao je Kovačevski novinarima i dodao da veruje da će od 9. maja ponovo biti na čelu vlade.

"Od 9. maja Vladu ponovo vodim ja i ova parlamentarna većina, što će obezbediti punopravno članstvo Severne Makedonije u EU do 2030. godine", rekao je Kovačevski.

Džaferi podneo stavku na mesto predsednika Skupštine

Predsednik Skupštine Severne Makedonije Taljat Džaferi podneo je danas ostavku na mesto predsednika te institucije.

"Obaveštavamo vas da je danas predsednik Sobranja Republike Severne Makedonije Taljat Džaferi podneo ostavku na svoju funkciju u skladu sa članom 115. Poslovnika Sobranja. Istovremeno, saopštavamo da je ovlastio potpredsednika Sobranja Republike Severne Makedonije Gorana Mišovskog da predsedava plenarnom sednicom koja je zakazana za 26. januar 2024. godine", saopšteno je iz kabineta Džaferija, prenosi portal Skopje1.

Ranije danas ostavku je podneo premijer te zemlje Dimitar Kovačevski.

Skupština će sutra, na zakazanoj sednici, konstatovati ostavke i izabrati Mišovskog za predsednika skupštinskog sastava.

Sednica za izbor tehničke vlade biće održana u nedelju, 28. januara, a nakon toga biće održana još jedna sednica na kojoj će biti izabrani zamenici ministara.

Za predsednika tehničke vlade trebalo bi, prema ranijem dogovoru, da bude izabran Džaferi.

Izvor: RTS

Dimitar Kovačevskiostavkatehnička vladaSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva