:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Dimitar Kovačevski

clock

Januar 29, 2024   11:54

0

63

Kovačevski predao dužnost Džaferiju

Taljat Džaferi preuzeo je danas dužnost premijera Severne Makedonije u tehničkom mandatu i tom prilikom rekao da će njegov fokus i angažman u Vladi biti provera organizacije i opredeljenja svih radnih tela.

On je dužnost preuzeo od Dimitra Kovačevskog u Vladi Severne Makedonije, prenosi portal A1on.

"Prvi dan vršiću skrining organizacije i funkcionisanja, a zatim utvrđivanje svih radnih tela", rekao je Džaferi.

Kovačevski je rekao da je glavni zadatak tehničke vlade da organizuje i sprovede slobodne, demokratske i fer predsedničke i parlamentarne izbore.

"Sve započete politike treba u potpunosti i kontinuirano implementirati. Vidim posvećenost u radu, koncentraciju svih u vlasti i u tom pravcu verujem da će rad biti na najvišem nivou. Pozivam vlast i sve u njoj, bez obzira na stranačku pripadnost, da rade u interesu građana, privrede, sigurnosti i stabilnosti", rekao je Kovačevski.

Džaferi, prvi Albanac na funkciji predsednika vlade Severne Makedonije, zakletvu je položio u petak pred poslanicima Sobranja, nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski.

Parlamentarne stranke u Skupštini Severne Makedonije dogovorile su početkom decembra da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsednika te zemlje biti održan 24. aprila.

Kovačevski je tada rekao da će 100 dana pre izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će biti ispoštovan ranije postignut dogovor da premijer bude iz redova najuticajnije partije Albanaca DUI - Demokratske unije za integracije.

Prema dogovorenim datumima, predizborna kampanja će u Severnoj Makedoniji početi 4. aprila, a izbori će biti raspisani krajem februara.

Izvor: T a n j u g

Dimitar KovačevskiTaljat DžaferiSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva