:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2021   17:44

0

128

Kurti iz 2012: Fusnota izdaja, ohrabruje Srbiju da pokaže Kosovu da nema ni granicu ni Mitrovicu

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je danas predstavljao Kosovo sa fusnotom na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, 2012. godine je govorio da je njeno uvođenje "državna izdaja", prenosi Reporteri. 

U međuvremenu je Kurti u više navrata kritikovao što se fusnota stavlja uz ime Kosova na raznim događajima, što je predviđeno na osnovu dogovora Beograda i Prištine iz februara 2012. o regionalnom predstavljanju i saradnji.

Kurti je u govoru 18. aprila 2012. godine, između ostalog, kritikovao kosovsku vladu što je prihvatila fusnotu za koju je naveo da osporava državnost Kosova, kao i sporazum o prelazima, navodeći da je to štetno i da bi vlada trebalo da podnese ostavku. 

"Ova izdaja države Kosovo od strane premijera ohrabrila je Srbiju da pokaže da Kosovo nema ni granicu ni Mitrovicu", rekao je tada Kurti.

Naveo je i da je tadašnja kosovska vlada, vlada improvizacije, a ne planova, jer je, kazao je, prihvatila fusnotu koja osporava državnost Kosova i izbacuje reč "republika" iz naziva. 

"Zato što se ova vlast dogovorila sa Srbijom oko graničnih prelaza Kosova, koji su od sada samo prelazi na kojima se ne prolazi jer vas Srbija hapsi. Zato što ova vlast u ovoj skupštini nameće kontrapredlog protiv reciprociteta sa Srbijom. Najbolje što ova vlada može da uradi je da podnese ostavku, a ne da interveniše na severu. Delatnost ove vlade postala je još štetnija od njene neaktivnosti", naveo je tada Kurti.

Uzalud su, rekao je u februaru 2012. godine Kurti, pozivi na Ahtisarijev plan za koji je naveo da se redovno i masovno pogrešno shvata.

"Čuli smo i ovog poslanika da kaže da smo prihvatili Ahtisarijev plan, nismo prihvatili Ahtisarijev plan. Ovaj plan ste prihvatili kao ponudu Srbiji koju ona nije prihvatila. Dijalog u Briselu započet pre više od godinu dana dokazao je da je crvena linija samo Ustav Srbije… zna se da u Ustavu Srbije stoji da je 'Kosovo deo Srbije'. Sporazum o graničnim prelazima je izdaja države Kosovo koju ste najavili pre četiri godine”, rekao je tada Kurti.

Samoopredeljenje: Nije Kurti odgovoran za fusnotu već bivše vlade

Sekretar za medije I komunikacije pokreta Samoopredeljenje Arljind Mandžuka izjavio je da to što je kosovski premijer Aljbin Kurti u Briselu predstavljao Kosovo sa fusnotom nije njegova odgovornost, već posledica odluka prošlih vlada.

On je na svom Fejsbuku napisao da aktuelna vlada pokušava da se izvuče iz “logike fusnota”, kao i da ne bi bilo ni fusnota ni sporazuma koji se mešaju u unutrašnje poslove da je Samoopredeljenje bilo na vlasti u vreme njihovog donošenja.

“Baš da vidimo šta portali imaju da kažu o našem protestu protiv sporazuma”, napisao je Mandžuka.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMKurtiSamoopredeljenjefusnota
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva