:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Novembar 19, 2023   17:40

0

205

Kurti: Za glasanje Srba na KiM potreban poseban dogovor Beograda i Prištine

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je danas u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a u Prištini Majklu Davenportu da mora da postoji poseban dogovor Beograda i Prištine da bi srpska zajednica na KiM učestvovala na izborima u centralnoj Srbiji.

Kurti smatra da takav sporazum treba da predloži Beograd kao zainteresovana strana i da on treba, kako kaže, da bude zasnovan na "suverenitetu i nezavisnosti Kosova", preneo je portal Dukađini.

Kurti navodi da Priština "podstiče Beograd" da pregovara o ovakvom sporazumu i tvrdi da se time sprovodi još jedna obaveza iz Osnovnog sporazuma - da doprinosi "dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zatražio je 3. novembra pisanim putem od šefa OEBS-a na KiM Majkla Davenporta da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP KiM zaključno sa 2020. godinom.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio vladu privremenih prištinskih institucija i da je spreman da sprovede prikupljanje glasova na glasačkim mestima na KiM "pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima".

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala i na kojima su glasali Srbi sa KiM održani su 21. juna 2020. godine i to prema ranijoj praksi, odnosno glasove je prikupljala misija OEBS-a na KiM, nakon čega su prebrojavani u Vranju i Raškoj. 

Priština nije dozvolila da u AP KiM u januaru 2022. godine bude održan referendum o izmeni Ustava Srbije, kao ni parlamentarni izbori u Srbiji u aprilu 2022. godine. 

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiPetar PetkovićKiMglasanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva