:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 23, 2021   20:17

0

156

Lukašenko naredio prinudno sletanje aviona kompanije Rajaner

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je danas prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije Rajaner u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion Rajanera do aerodrome u Minsku.

Protaševiča, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon današnjeg sletanja na aerodrom u Minsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala Nekstia Telegram, označenog kao eskstremistu u Belorusiji.

Protaševič je putovao avionom kompanije Rajaner iz Atine u Vilnjus, letelica je prinudno aterirala u Minsk zbog navodne dojave o bombi, ali specijalne službe nisu otkrile eksplozivnu napravu, preneo je ranije TASS.

Međutim, predstavnica Litvanskih aerodroma Lina Beisien izjavila je danas da je avion prinudno sleteo zbog konflikta između jednog putnika i člana posade i dodala da litvanska uprava za civilno vazduhoplovstvo nije imala informacije o bombi u letelici.

Vrhovni sud Belorusije označio je 20. oktobra 2020. godine kanal Nekstia Telegram kao ekstremistički, a njegovog osnivača Stepana Putila i glavnog urednika Romana Protaševiča optužio za organizovanje pobune i podsticanje na mržnju.

U februaru ove godine Belorusija je uputila Poljskoj zahtev za izručenje Putila i Protaševiča, a služba državne bezbednosti ih je stavila na listu lica uključenih u terorističke aktivnosti.

Prema beloruskim zakonima, Putilo i Protaševič bi mogli da budu osuđeni na zatvorske kazne do 15 godina.

EU: Putnici iz Minska hitno da nastave putovanje

Evropska unija je danas saopštila da svim putnicima aviona kompanije "Rajaner", koji je morao da prinudno sleti u Minsku, mora momentalno biti dozvoljeno da nastave putovanje.

"Svi putnici moraju da budu u mogućnosti da nastave let ka Vilnjusu odmah i da im se obezbedi sigurnost. Svako kršenje međunarodnog vazdušnog saobrahaja, nedopustivo je", navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Avion kompanije "Rajaner" je danas sleteo prinudno u Minsk, a leteo je na relaciji Atina (Grčka) - Vilnjus (Litvanija).

Avion Rajanera sleteo u prestonicu Litvanije

Avion irske niskotarifne avio-kompanije "Rajaner", koji je prinudno sleteo u Minsk na putu od Grčke do Litvanije, bezbedno je stigao u Vilnjus, saopštila je ta kompanija.

Kompanija navodi da je avion prethodno proveo nekoliko sati u Belorusiji, gde je prizemljen, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g

Roman ProtaševičMinskLukašenko
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva